RE: Savjeti za puno tijelo piva
Da se i ja pridružim ovoj temi ne bi li pridonio poboljšanju kvalitete piva. Počeo
sam sa“schwartzbier“-om sa 5kg slada ( recept sa klix-a) uz utrošak 15 litara vode za
ukomljavanje +15 litara za ispiranje i dobio 24l worta SG=1,052(20C),poslije kuhanja
dobijeno je 20 l piva OG=1,066(20C),kroz 21 da FG=1,012 ,dodano za karbonizaciju
7,5 gr/l šećera,kroz 30 dana stajanja pivo vrhunske kvalitete ,punoća fantastična kao i ostali
elementi,pjena koda je šlag (nisu dodavane pahuljice) oduševljenje na nivou ali
jedna jedina mana je previše alkohola. Po računici gotovo 7% mada je utisak da je pivo
puno jače. Slična je situacija i sa drugim kuhanjem Engleskog extra bitera gdje su ulazni elementi bili isti (5kg slada+30l vode)na kraju je alkohola po računici bilo 6,25.Osobine i ovog piva su bile odlične osim previše alkohola. Sada sa 5 kg slada + 0,5 kg zobenih pahuljica i 34l vode dobijem pitko pivo super pijene ,cca 5% alkohola ali se izgubila ona prvobitna punoća zbog količine vode( i sada je ona u odnosu na komercijalna piva neusporediva). Na koji način vratiti prijašnju punoću a ne povisiti alkohol ?
Iluminated,dobar je ovo tekst ima li neki gotovi dodatak da se dobije punoća,ako ima gdje?
Ne bi dodatak smio biti umjetni . Hvala unapre.