RE: Savjet
This post was last modified: 08.07.2013, 12:24 by Jale.
Danas je konacno skuhano prvo pivo. Bilo je odredjenih poteskoca ali ja mislim da sam ispostovao proces. U nastavku cu u kratko opisati cjelokupni proces pa bih molio iskusnije da odgovore na moja pitanja koja ce se naci u tekstu ali i da skrenu paznju na moguce propuste. Recept je slijedeci:
Aurora Ale
10-A American Pale Ale
Količina: 26,0 L
Efikasnost: 73,0%
Atenuacija: 75,0%
Kalorije: 160,35 kcal po 0,33 l
Početna gustoća: 1,048 (1,045 - 1,060)
|===========#====================|
Završna gustoća: 1,012 (1,010 - 1,015)
|==============#=================|
Boja: 9,62 (5,0 - 14,0)
|================#===============|
Alkohol: 4,74% (4,5% - 6,0%)
|==========#=====================|
Gorčina: 40,6 (30,0 - 45,0)
|===================#============|
Sastojci:
5,3 kg (86,9%) 5,3 kg Pilsnerski slad - added during mash
0,3 kg (4,9%) 0,3 kg Crystal 120 EBC - added during mash
0,5 kg (8,2%) 0,5 kg Ječmene pahuljice - added during mash
15 g (15,0%) 15 g Aurora (8,55%) - added during boil, boiled 60 m
15 g (15,0%) 15 g Aurora (8,55%) - added during boil, boiled 30 m
10 g (10,0%) 10 g Aurora (8,55%) - added during boil, boiled 20 m
30 g (30,0%) 30 g Aurora (8,55%) - added during boil, boiled 10 m
30 g (30,0%) 30 g Cascade (4,3%) - added during boil, boiled 10 m
1 ea 1 ea Fermentis US-05 Safale US-05
1. kvasac- 2 dl vode prokuhano i ohladjeno na nekih 25 stepeni te sam potom dodao kvasac. Nakon nekih 15ak minuta sam ga promijesao, poklopio folijom i ostavio na sobnoj temperaturi. Nije nesto posebno nadosao. Koji je razlog za to i da li ce to imati veliki uticaj???
2. zatim 15 l zagrijano na nekih 74 stepena. Potom je ta tekucina usuta u rucni frizider zajedno sa samljevenim sladom. Nakon 60 min temperatura je bila nekih 65-66 stepeni. Tu nastaje problem. Zacepila se cesma na frizideru jer je smjesa bila jako gusta. Da li to treba tako ili???? Buduci da se to desilo odlucili smo da cijedimo preko sterilne gaze.
3. Nakon toga drugih 15l je zagrijano na nekih 75 stepeni i optes vraceno u fruzider na 15ak min. I opet procijedjeno kroz sterilnu gazu.
4. U tom trenutku je u loncu po slobodnoj procjeni bilo nekih 25l tekucine. Potom je ispostovana cjelokupna receptna procedura.
5. Poslije 60 m kuhanja smjesa je za nekih 20ak min ohladjena na 25 stepeni.
6. Zatim sam smjesu premjestio u fermentor gdje sam mikserom nekih 8min vrsio aeraciju. Usuo kvasac i brzo zatvorio fermentor.
7. naravno sve je bilo sterilizirano putem izosana
To bi bilo to ukratko. Pa kao sto sam vec napisao. Molio bih iskusnije da daju svoj komentar.
Unaprijed hvala
jos sam zaboravio napisati da je OG nakon hladjenja bio 1080 sto jako izlazi iz okvira navedenih u receptu. Da li je to problem? Jos jedna stvar je sto je dosta isparilo. Mislim da to mogu pripisati jako jako snaznoj vatri a i ambijentu jer se kuhalo vani. Da li se slazete?