pivska mušica
BeerFly Brewery
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: Ukratko o kvascu
inače nije preporučljivo nikako raditi starter sa suhim kvascem, jer tih 11g suhog kvasca sadrži puno više kvasca od jednog tekućeg kvasca, a uz to je otporniji i viabilniji i ima zalihe glikola koje se potroše u starteru, a ti želiš da počnu da se troše direktno u sladovini. tako kažu knjige.
recimo da uradiš to što si napisao i napraviš 4 startera, problem je što bi ih morao iskoristiti dosta brzo. druga opcija i zapravo najbolja je da napraviš slantove, zamrznes kvasac i onda praviš startere po potrebi. dugo čuvanje startera u frižideru isto nije preporučljivo. dvadesetak dana je neki maksimum. ima ljudi koji su koristili te startere i nakon puno više vremena, ali to ti je uvijek rizik.
ako već želiš tako, da iskoristiš što više od jednog suhog kvasca, onda ti je sigurno bolje odvojiti četvrtinu suhog kvasca, napraviti od njega starter, a ostatak vrećice jednostavno zatvoriti i čuvati do idući put kad budeš htio raditi novi starter. bar tako ja mislim....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|