pivska mušica
BeerFly Brewery
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
(23.08.2013, 12:04 )Pop Wrote: (23.08.2013, 09:05 )pivska mušica Wrote: [quote='rale' pid='5721' dateline='1377192921']
@Pop
i sodom bikarbonom i kredom dodaješ u vodu bikarbonate, a mi se svi lomimo da ih izbacimo iz vode. znači kredom, kao i sodom bikarbonom povećavaš alkalnost vode. nije istina da se povećava samo kalcij kad dodaš kredu u vodu, nego se povećava i HCO3 koji ti povećava alkalnost vode, a tebi je cilj da smanjiš alkalnost vode.
soda i kreda se dodaju u rijetkim situacijama kad imamo meku vodu, pa želimo povećati alkalnost.
Pa sve to stoji, ja zasad isključivo radim samo sa destiliranom vodom!
Na 35 l ukomljavanja 1g krede i 1,2g natrija ne znače ništa znatno u povećanju alkalnosti tj. to mi daje dobar balans u vrijednostima, naravno i ph komine naštimam na 5.4.
onda ok mislio sam da radiš sa vodovodnom vodom. međutim, u svakom slučaju puno ti je lakše dodati bikarbonate tako što ćeš RO vodu pomiješati sa na primjer Janom ili nekom drugom vodom za koju imaš podatke. kreda kao takva je jako slabo topiva u vodi, pa da se ne bi zajebavao s tim, samo u ez kalkulatoru izračunaš koliko ti treba jane da bi dobio željene bikarbonate. i samo da znaš jako malo Jane je potrebno na 20 litara RO vode da bi dobio bikarbonate na 50 ppm...znači baš malo ide, mogu ti i izračunati ako hoćeš ali mislim da je oko 1l...
@rale: mineralni sastav vode ne utiče na efikasnost, ali pH vrijednost komine ima uticaja. pravilan pH ti može podići efikasnost za nekoliko %
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|