Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Beersmith, Beertools, Brewtarget - Software za pivarstvo
branko20 Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

RE: Beersmith, Beertools, Brewtarget - Software za pivarstvo
Softwer za pivarstvo
Za „pivsku mušicu“
Moji početnički problemi sa kuhanjem piva bili su u velikom učešću alkohola u pivu što sam
riješio uz pomoć „illuminateda“i uz njegovu preporuku ukomljavam sa 80C vode pri čemu je komina cca70Cza ispiranje je voda 77C a kpmine 71C,koristim 17l+17l vode,dobijem
target boil size 28l a target batch size 22l.Količina slada(zavisno o receptu )+ 200g pahuljica je uvijeg 5kg.Ukomlljavanje je u ručnom standardnom frižideru od 30l.Na ovaj način dobijem OG oko 1,050 a FG od 1,010-1,012 što daje zadovoljavajućih 4,5-5%alkohola.
Prije uz niše temperature OG je išao preko 1,052 a FG se kretao od 1,006-1,008.
„Pivska mušice“sad vezano ovo za “Brewtarget“,hvala na trudu za objašnjenje takav pristup može pano pomoči kad se negdje zapne,ja sam sva elemente što si objasnio podesio i sve sam to radio alije problem dalje, tu gdje si stao sa objašnjenjima,meni nešto ne štima
sa unošenjem „masha“pa bi molio nastavak tvog objašnjenja. Kod mene se za gore opisane podatke dobije – „amount“-24l,“infusion“ temp-73C,“target“temp-69C za ukomljavanje
a za ispiranje „amount“ samo8,8l, „infusion“temp-99,9C,“target“temp-80C za 15min.
Čini mi se da ovo nije u redu,gdje griješim u koracima,molio bi nastavak tvog obješnjavanja koraka valjda ču i taj problem riješiti. Hvala.
Find Odgovori

Messages In This Thread
RE: Beersmith, Beertools, Brewtarget - Software za pivarstvo - by branko20 - 24.09.2013, 08:28

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools