Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Proteinska pauza
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Mash tun
njemačka pivarska škola podrazumijeva tradicionalno kuhanje trostrukom dekokcijom. to je stoljetna tradicija. ipak, u dosta literature se upravo raspravljalo o njemačkim sladovima i o potrebi i svrsi dekokcije sa današnjim, modernim sladovima.

tako imaš njemačke pivare koje su sa dekokcije prešli na single infusion zato jer su današnji sladovi, uključujući i taj njemački pilsner, čak i previše modificirani. to znači da protein restom, odnosno pauzom na cca. 55°C dolazi do reakcije u kojoj enzimi proteaze i peptidaze razbijaju već dovoljno razbijene proteine čime im smanjuju masu i time se narušava stabilnost pjene, jer dobra pjena dosta zavisi od količine tih proteina srednje mase.

ipak, dekokcija kao takva nema samo svrhu da aktivira pojedine enzime u raznim pauzama, nego ima i drugu svrhu, a to je karamelizacija sladovine, pa zato dekokciju nije lose odraditi, ali ne mora biti bas trostruka.

uglavnom, ako imaš specifikaciju slada koji ćeš koristiti (pretpostavljam da koristiš ovaj od Oldbridža, Bestmalz), postoji jedna od stavki u specifikaciji koja se zove Kolbachov broj/index ili SNR index. Sladovi koji imaju ovu veličinu u rasponu 36-45% predviđeni su za takozvani single infusion i takvim sladovima proteinska pauza čak može i štetiti, posebno ako se radi predugo i na preniskoj temperaturi (recimo ako ti padne temp za vrijeme pauze sa 55° na 52° iz bilo kojeg razloga)

postoje sladovi koji su namjerno podmodificirani, ali to je već stvar tradicije. tu spada moravski pilsner i on mora proći kroz cijeli dekokcijski proces.

p.s

evo sad nađoh specifikaciju Bestmalz Pilsnerskog slada koji prodaje Oldbridz

[Image: pilsner%20malz%20specifikacija.JPG]

evo ovdje se vidi da kolbachov broj ne pada ispod 36% što znači da sa ovim sladom proteinska pauza nije nikako potrebna


Zivjeli
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Messages In This Thread
Proteinska pauza - by Ludi Konj - 10.10.2013, 01:02
RE: Mash tun - by illuminated - 10.10.2013, 01:34
RE: Mash tun - by pivska mušica - 10.10.2013, 01:37
RE: Mash tun - by pivska mušica - 10.10.2013, 04:39
RE: Mash tun - by Ludi Konj - 10.10.2013, 06:26
RE: Mash tun - by pivska mušica - 10.10.2013, 07:05
RE: Mash tun - by Ludi Konj - 10.10.2013, 07:38
RE: Mash tun - by pivska mušica - 10.10.2013, 07:50
RE: Mash tun - by Ludi Konj - 10.10.2013, 08:11
RE: Mash tun - by zis - 10.10.2013, 09:30
RE: Mash tun - by Ludi Konj - 10.10.2013, 11:39

Forum Jump:


Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools