RE: Kako napraviti chiller?
(21.10.2013, 08:34 )bonzobgd Wrote: aleksandarv - tacno je da se teze ciste i nisu za protivstrujni hladnjak- onaj sa bakarnom cevi u crevu.
Mislio sam na direktno uronjene u slad, voda iznutra a lako se ciste spolja.
Drugar mi obecao neki bakarni hladnjak pa ako donese necu imati potrebe da pravim svoj. Znacu u narednim danima. Ako budem pravio prohrom postovacu slike.
Jos je jedna stvar o kojoj se premisljam.
Posto planiram da pravim pivo u stanu a prostora malo, za frizider ili zamrzivac za odrzavanje temperature vrenja, mislio sam da mozda stavim nekoliko namotaja bakrenih cevi u fermentor i po potrebi propustam vodu za hladnje. Mozda cak i vezem na kontroler STC-1000 koji sam narucio. Elektromagnetni ventil od WM pa na crevo a odvod u kanal.
Ima li neko iskustva sa ovako hladjenim fermentorom.
bonzo generalno bi tu imao nekoliko problema po mom mišljenju.
bez nekog vida izolacije, tu bi ti potrošnja vode/energije bila poprilično velika jer ipak treba 10 ili 15 dana održavati temperaturu fermentacije. drugi problem je cold crash koji ne možeš na taj način postići.
onda se tu javlja problem sanitacije i čišćenja svega toga nakon fermentacije.
osim toga kako bi riješio ulaz/izlaz u i iz fermentora a da ti sve bude hermetički zatvoreno.
i zadnji, a po meni možda i najvažniji problem - pH vrijednost sladovine/ piva (~pH 4,5-5) + bakar. iako je bakar nema veliku osjetljivost na kiselo okruženje, ipak reakcija postoji. (neka me ispravi neko ko bolje zna). a mi ovdje pričamo o dugom izlaganju bakra u okruženju koje ima relativno nisku pH vrijednost.
pazi, ako imaš prostora u stanu za fermentor, onda imaš i za fermentacijsku komoru od stiropora. najjednostavnije a vrlo učinkovito rješenje + nemaš stranih tijela u pivu. potraži na podforumu DIY ima nekoliko tema čini mi se o fermentacijskoj komori....
p.s.
ili jednostavno kuhaj belgijance