Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Beersmith, Beertools, Brewtarget - Software za pivarstvo
Vuk Offline
1.010 OG, 1,95% ABV

RE: Beersmith, Beertools, Brewtarget - Software za pivarstvo
(18.11.2013, 11:12 )mange_tout! Wrote:
(18.11.2013, 11:02 )Uzvrnd Wrote: I ja bih molio one koji su prošli početničke korake u Beersmith-u da malo pomognu. Instalisao sam ga i 'registrovao', podesio metrički sistem jedinica, dodao komplet moje opreme i u Inventory dodao sirovine koje sam kupio. Zatim sam htio da vidim radim li dobro tako što sam uzeo uputstvo za pivo koje mi je slao Djulba za tu pivu (http://volimpivo.ba/thread-423-page-4.html) uporedio sa uputstvom koje je meni proram izbacio. E sad, tu sam našao jedini način da vidim uputstvo korak po korak tako što sam išao na print, znači u vidu reporta. Kako je DJulba došao do opcije da kopira onako sažeto uputstvo, ili je to do programa? Mislim da je on koristio Beertools.
Dalje, ima i razlike u samom receptu a osnovna razlike je u hmeljevima. Meni je Djulba napisao da upotrijebim ukupno 60 g aurore i 70 g cascade u različitim fazama kuvanja ( 60 min, 40 min, 10 min...) dok je meni program dao da stavim po 28 g oba hmelja na početku kuvanja ( 60 min). Otkud ta razlika, jesam li nešto zeznuo? Ovo je bilo testno za već poznati recept, bojim se da se ne zeznem kad budem pravio novi recept.

tu količinu hmelja ti stavljaš. po defaultu ti je 28,5 g. dakle, ti sam stavljaš koliko ti je potribno hmelja. takođe, i postotak alfa kiselina koriguješ, tako što unosiš onu vrijednost koju ima hmelj koji ti koristiš za kuhanje. tako isto za sladove. beer
Mange, a kako je onda Djulba odredio količinu hmelja za moje pivo, pretpostavljam iz iskustva? Kako ja da odredim za neko drugo pivo, otprilike ili po nečijem savjetu? Kako se određuje procenat alfa-kiselina u hmelju i sladu? Na šta one prvenstveno utiču? Puno pitanja, ali imam ih još Smile
Find Odgovori

Messages In This Thread
RE: Beersmith, Beertools, Brewtarget - Software za pivarstvo - by Vuk - 18.11.2013, 01:40

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools