Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
(20.11.2013, 12:37 )rale Wrote: Uređaj sam nabavio i počeo sam prilagođavati vodu, doduše još ju mješam sa vodovodnom u omjerima 50:50, a možda već od idućeg kuhanja neke IPA-e i u omjeru RO/vodovodna 4:1, mislim da će to biti dobar omjer za svijetlo pivo. Sve je uredu, samo sporo curi Smile

Voda kod mene je srednje karbonatne tvrdoće. U razgovoru sa glavešinama lokalnog vodovoda dobio sam usmene podatke da je tvrdoća između 12-14 njemačkih jedinica tvrdoće, a to ovisi o količini padalina, godišnjem dobu i tako. Mislim da je to ok voda za tamna pa čak i da je odlična za podosta obojena piva, dakle od 20-40 EBC pa nadalje. Za obojenija piva ne prilagođavam toliko vodu, samo ju pustim preko noći da ispari sav klor i sa njom kuham. Smatram da je relativno OK za obojenija piva. Međutim, sam sastav vode koji je u udjelu najveća sirovina u pivu, ipak treba biti prilagođen za svijetla piva koliko god sam mislio kao početnik da u tome i nije neka razlika.

Amerikanci, zanimljivo, često ne prilagođavaju svoj tip vode baš na način na koji to mi radimo nego pristupaju metodama da dodaju i u sam recept standardno 1 tsp gipsa ili i kalcij klorida. Dio opet radi na način da odvaja RO vodu i nju posebno od 'nule' kreira prema željenom stilu.

Sve u svemu jednom prilikom nisam na pivu od 65 IBU-a osjetio uopće gorčinu (cca 22 EBC) dok sam na nekim svijetlijim pivama i 30 IBU-a osjetio kako 'prži' po jeziku.

Kako duže kuham već sam otupio na gorčine..

Super. Gdje si nabavio filter i koliko košta?
Find Odgovori

Messages In This Thread
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :) - by antares - 20.11.2013, 07:26

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools