Shone
1.030 OG, 2,93% ABV

|
RE: Sanitacija (čišćenje i dezinfekcija)
This post was last modified: 23.11.2013, 02:50 by Shone.
Da li je neko od vas koristio DeSu - P, -M ili Desu I. Ovaj DeSu P se više ne proizvodi, pa sam poručio DeSu -I i odradio jednu turu piva koristeći njega, malo da bi doneo bilo kakava zaključak. Razgovarao sam sa čovekom, koji je glavni u njihovoj laboratoriji, on me uverava da je to jedan od najbezbednijih preparata. Pomenuh da ljudi u Bosni i Hrvatskoj imaj sličan problem sa dezinfekcijom, kao mi u Srbiji izazvanom opštom nestašicom Star sana. On kaže da ga to čudi, obzirom da sličan proizvod čini mi se reče ima Pliva.
Glavna supstanca u proizvodu je Dodicin, neka vrsta amino kiseline. Koja je u DeSu P i M u obliku (lauril dietilendiaminoglicin-hidrohlorid), dok je u DeSu I (natrijumhlorid lauril dietilen diamino glicin). Ovaj koji ja trenutno imam peni kao Star San, blago je žućkaste boje, pod rukom je isti osećaj kao i sa Oxi klinerom. Ono što sam uspeo da primetim je da jako dobro uklanja mirise, iako on sam uopšte ne miriše. Kanta u kojoj je fermentirano pivo sa T58 kvascem imala je jako lep miris, ali sam naravno želeo da ga se otarasim. Oxi kliner mi tu nije pomogao, ali ovaj preparat je završio posao za pola sata. Inače preparat ima neograničen rok upotrebe, nije baza ni kiselina, ne oštećuje nijednu površinu, na 20C deluje za 15 do 20 min povećavanjem tempeature vremenski rok se smanjuje, ne smeta mu tvrda voda. Na pitanje, da li se može više puta koristiti isti rastvor u koliko je fermentor tretiran preparatom dobro očišćen, rekao je da veruje da može, ali ne garantuje pošto takva ispitivanja nisu vršili.
Jedno pivo taman, dva piva mnogo, tri malo.
|
|
|
|