Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Tripovo prvo kuhanje
radobolja Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 236
Joined: Jul 2013
Reputation: 1 Location: Mostar
RE: Tripovo prvo kuhanje
(23.12.2013, 11:54 )trip87 Wrote: Eh da se i ja pohvali prvim kuhanjem nakon skoro godinu dana prikupljanja raznih dijelova i opreme.

pravio
8-C Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale)
5,5kg pilsnera i 0,5kg kristala,
60 g (60,0%) 60 g Styrian Goldings (6,0%) - added during boil, boiled 60 m
40 g (40,0%) 40 g Styrian Goldings (6,0%) - added during boil, boiled 5 m
kvasac S04


Sanitaciju opreme vršio sam varikinom uz dobro ispiranje vodom. star san otopinu koristio samo za termometar zbog nedostatka većih posuda koje sam iskoristio da smjestim negdje samljeven slad. Sve je to trajalo nekih 8 sati jer sam i slad mljeo isti dan. voda dan ranije pripremljena poklopljena sa malim otvorom da izlazi hlor. Kuća hladna pa je bilo kondenza na sve strane.

Kod ukomljavanja u prvih 15L vode dodao 1/4 kesice limuntosa, cca 2,5 g jer je voda pretvrda. Neki iskusniji pivari kad su vidjeli kamenica na loncu par dana ranije bili su šokiraniSmile

Ukomljavanja je dobro prošlo i relativno brzo. Ispirao sa po 2 l 4 puta, i već prvi put je tekla čista sladovina bez ikakvih komadića. Pred kraj duge ture je malo zaštopalo jer je od mješanja i pritiskanja crijevo od vodokotliča bilo zgužvano. ostalo je tu nekih 1-1,5L sladovine ali nisam htio da je cijedim sa gazom, jer mi je bio cilj uspješno završeno pivo a ne količina. Kod kuhanja sam morao tepsijom pokriti lonac da proključa. čim je bacilo ključ, skinuo tepsiju, stavio hmelj u one mrežice za pranje čarapa ženskih (svaka mu čast ko se ovog sjetio). čiler u loncu zadnjih 15 minuta, 7 m bakarne cijevi je jako uspješno ohladilo kuhanu sladovinu na 27 stepeni za 20 min. To sam stavio u balon stakleni (pošto je bio hladan od pranja to je došlo na nekih 23-24 stepena. Mješanje 10 min da se stvori pjena. Poklopio i zaljepio poklopac na fermentoru do kuće. Nadam se da mu ovo nije škodilo. Kući stavio airlock (pluto, kroz njega slamka, na slamci crijevo, crijevo u vodu)
Već nakon 2-3 sata je počeo da ispušta balonćiće (po jedan svako 5 min)
Jutros u 8 ustanem da vidim kad tamo uveliko vrije. Šajz nije ispunjen mirisom, samo kod bočice sa vodom se može namirisat fermentacija. Temperatura dok radi grijanje je između 20,3 i 22,5 stepeni. Na slici je fermentor u kesi za smeće jer mi u špajz ulazi svjetlost.

Eto to je to, nadam se da nisam previše napisao.
slikice: https://www.dropbox.com/photos

ako ne budete mogli vidjeti slike recite da negdje drugo postavim.

p.s. sljedeći put na boci kuham jer je plin iz cijevi tanak.Big Grin
ovaj tvoj link sa dropboxa me vodi na moje slike, da nisi pogrešno kopirao link? Big Grin
čestitke za kuhanje, samo naprijed
beer
Find Odgovori



Messages In This Thread
Tripovo prvo kuhanje - by trip87 - 23.12.2013, 11:54
RE: Tripovo prvo kuhanje - by mange_tout! - 23.12.2013, 03:19
RE: Tripovo prvo kuhanje - by radobolja - 23.12.2013, 05:38
RE: Tripovo prvo kuhanje - by trip87 - 23.12.2013, 08:32
RE: Tripovo prvo kuhanje - by elektropionir - 23.12.2013, 09:04
RE: Tripovo prvo kuhanje - by trip87 - 26.12.2013, 10:14
RE: Tripovo prvo kuhanje - by pivska mušica - 25.12.2013, 07:13
RE: Tripovo prvo kuhanje - by pivska mušica - 26.12.2013, 10:24
Re: Tripovo prvo kuhanje - by AleksandarV - 27.12.2013, 08:27
RE: Tripovo prvo kuhanje - by pivska mušica - 19.01.2014, 09:44
RE: Tripovo prvo kuhanje - by elektropionir - 20.01.2014, 08:55
RE: Tripovo prvo kuhanje - by trip87 - 17.02.2014, 08:24
RE: Tripovo prvo kuhanje - by pivska mušica - 17.02.2014, 08:48
RE: Tripovo prvo kuhanje - by trip87 - 17.02.2014, 09:31
RE: Tripovo prvo kuhanje - by pivska mušica - 17.02.2014, 09:36

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools