Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Suho hmeljenje - hmeljenje u fermentacijskoj posudi
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Suho hmeljenje - hmeljenje u fermentacijskoj posudi
ne postoji univerzalan pristup. čak i komercijalne pivare rade dry hopping na različite načine. kod dry hoppinga bitno je vrijeme, količina hmelja, sorta hmelja i ono što većina ljudi zaboravi, a to je temperatura.

na 17°C treba duže vremena da dođe do optimalne ekstrakcije arome iz hmelja u pivo, nego na 21°C. dakle što je toplije pivo, to je bolja ekstrakcija.

home breweri obično rade 7-10 dana, mada sam čuo slučajeve gdje je ljudima ostajao suhi hmelj u pivu po čitav mjesec bez ikakvih značajnih off okusa, ali je isto tako bilo i slučajeva da je nakon 14 dana dao odvratan grassy, vegetal okus, kao truljenje povrća okus i miris. mislim da to najviše zavisi od sorte.

poznate craft pivare u dosta slučajeva rade dva puta suho hmeljenje sa manjim količinama po tri dana. u knjizi for the love of hops stoji da nakon 96 sati je to to i da se nakon toga hmelj nema šta duže držati u pivu.

Stone Brewery koristi od 2/3 lb po barelu do 1,5 lb po barelu, to je ustvari cca 2 g/l odnosno cca 4 g/l, a količinu prilagođavaju OG-u što je veći OG, to više suhog hmelja ide. Mislim da u Ruination IPA ide 4g/l....

što se mene tiče radio sam i 7 i 14 dana i ne bih rekao da ima neke značajne razlike, odnosno da je bolje 14 dana u odnosu na 7. jedino što ti iz svog iskustva mogu reći je da smatram da je u cijeloj priči najbitnija svježina hmelja i način na koji je skladišten.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Messages In This Thread
RE: Suho hmeljenje - hmeljenje u fermentacijskoj posudi - by pivska mušica - 26.12.2013, 09:48

Forum Jump:


Users browsing this thread: 4 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools