Automatizirani sistemi za pivarstvo
This post was last modified: 14.01.2014, 08:07 by dodic.
Iako na internetu ima dosta o ovome odlucio sam pokrenuti jednu interesantnu temu koju sam nazva "Automatizirani sistemi za pivarstvo" misleci na rijesenja kao sto su HERMS ali i ostala moguca rijesenja kao RIMIS te razlicita slicna automatska ili poluautomatska rijesenja.
Evo za pocetak, HERM ili heat-exchange-recirculation-system koji se sastoji od tri lonca/bacve/posude i to:
HLT(Hot Liquor Tank) - lonac u kojem se grije voda za potrebe ukomljavanje, odrzavanje temperature ukomljavanja i ispiranje. Istovremeno se kroz spiralu (HEX) koja se nalazi u HLTu vrsi cirkulacija sladovine.
MLT (Mash/Lauter Tun) - lonac sa laznim dnom i sluzi za ukomljavanje i ispiranje.
BK (Boil Kettle) - lonac za kuhanje.
Sve ove posude su medusobno povezani i citav proces moze biti dijelimicno automatizovan ili u potpunosti automatizovan.
Pored 3 posude potrebana je i ostala oprema koju mozemo podjeliti na obaveznu opermu i opremu po zelji (zavisi od nivoa automatizacije koji zelomo postici).
Prednost ovakvih sistema je ta sto imamo stalnu cirkulaciju sladovine kroz spiralu u HLTu, sto povecava bistrocu sladovine i odrzavanje konstantne temperature ukomljavanja.