RE: Automatizirani sistemi za pivarstvo
This post was last modified: 17.01.2014, 10:13 by dodic.
Hvala za video. Odlicno izgleda i sto je najvaznije fino objasnjeno kako radi sistem. Ovo je dobar primjer kako se moze poceti graditi HERMS bez velikih ulaganja odnosno postepenom dogradnjom postojecek sistema, te polako doci do onoga sto je svima nama zelja pravi HERMS.
Sto se tice grijaca to je malo kompleksnija prica. Postoje razlicita rijesenja za manje ili vise novca. Mogu se staviti u HLT i BK (ili jedan po jedan). Grijaci su tehnoloski vezan za senzor temperature. Povezuje ih "kontrolna ploca" (koji ima svoje elemente).
Znaci senzori temperature mijere temperaturu vode u HLT a grijac grije vodu. Temperaturu vode u HLT ocitava termosonda i salje tu informaciju na kontrolnu plocu a u isto vrijeme je grijac povezan na kontrolnu plocu. U kontrolnoj ploci se nalazi SSR (solid state reley) za svaki grijac po jedan. Ovi releji ukljucuju i iskljucuju grijace. Ti releji su povezani na na PID kontrolere a i senzori temperature (sonde) su povezane na taj PID. Na PIDu su definirane temperature i na taj nacin se kontrolise paljenje i gasenje grijaca preko SSRa odnosno PIDa u zavisnosti od temperature na temosondi.
Ovo je pojednostavljena prica bez svih sitnih detalja koji su bitni.
Sto se tice grijaca i tu ima razlicitih pristupa.
Vazna je jacina grijaca kako bi proces bio u granicama zadovoljavajuce brzine i kako bi se temperatura odrzavala konstantnom. Pored jacine vazan je i tip (tehnoloski) grijaca. Svaki tip ima svoje prednosti i mane. Postoji mogucnost da se u HLT stavi grijac a da BK ide na plin a moguce je sve na grijac. Prica oko grijaca za BK je kompleksnija jer grije sladovinu a ne vodu pa se javlja problem jacine, ciscenja i odrzavanja. Sto se tice grijaca za HLT postoje razne mogucnosti i jacine. Optimalno je 3KW (cijena i jacina) i optimalno je jedan za kolicine vode do 25-30 l, ako je kolicina vode 30- 40 onda bi bilo bolje 2 x 2.5 KW (mada moze i sa 3 KW ali je sporije). Vazno je voditi racuna o velicini grijaca da stane u posudu, a sto je grijac jaci obicno je i veci.
Za ovo postoje razlicite mogucnosti i kombinacije i nije sve stvar samog grijaca nego citavog tehnoloske koncepcije HRMSa.
Cisto radi napomene.
Grijaci idu na HLT i BK i povezani su na SSR koji ih pali i gasi preko indikacije temperature preko temperaturne sonde koja je povezan na PID.
Temperaturna sonda ide na HLT, MLT i BK. U BK se sonda stavlja kroz rupu na zidu posude. Temperaturne sonde na HLT i MLT se mogu isto tako staviti kroz rupu na zidu sonde ali je bolje staviti ih na izlazne ventile iz lonca radi boljeg i preciznijeg mjerenja.