Kako podesiti BeerSmith 2 i napraviti prvi recept - foto tutorial
Uz sve češća pitanja oko korištenja programa BeerSmith 2 odlučio sam se napraviti jedan kratki, pogodan za početnike, foto tutorial koji bi objasnio osnovne postavke i kreiranje najjednostavnijeg recepta. Tema će se vremenom nadograđivati, uz diskusiju i prema potrebama za novim screen shootovima. Tutorial će imati nekoliko zasebnih cijelina. Za početak ćemo se bazirati na kreiranje opreme i jednog jednostavnog recepta. Nismo ulazili u parametre koji određuju stil piva i slične pojedinosti, a sve to možemo objašnjavati na ovoj temi. Mislim da je navedeno za početak dovoljno.
Prvi dio – kreiranje profila opreme
Kada otvorite BeerSmith 2 prvo što će vas dočekati je ovakav interfejs (slika 1.)
Slika 1.
Prvo što trebate odraditi da kreirate svoj profil opreme, a to ćete uraditi tako što kliknete Insert (slika 2). Nakon što kliknete Insert otvorit će vam se padajući meni. Sljedeći korak je da kliknete Add Equipment, što se može vidjeti na sljedećoj slici:
Slika 2.
Nakon što ste kliknuli Add Equipment otvorit će vam se sljedeći prozor:
Slika 3.
Slika 3. prikazuje već kreiran profil opreme koji mi koristimo. Da prikazano ukratko pojasnimo i da opišemo vrijednosti koje trebate unijeti. Ovom prilikom ćemo se bazirati samo na vrijednosti koje trebate unijeti i nećemo previše ulaziti u pojmove koje BeerSmith 2 sam proračunava. Dakle, ono što nas zanima je sljedeće:
Name: dajte naziv vašoj opremi. Kao što viditi u našem slučaju to je Veliki MT.
Mash Tun Volume: ovdje unosimo zapreminu našeg mash tun-a. U našem slučaju je to 56 l.
Mash Tun Weight: ovdje unosimo težinu našeg mash tun-a. U našem slučaju je to 6 kg.
Lauter Tun Deadspace: ovdje unosimo gubitke koje ostvaruje (količinu sladovine koja ostaje u mrtvom prostoru tj. na dnu našeg mash tun-a) naš mash tun. U našem slučaju to su 2 l.
Brewhouse Efficiency: ovo je naša efikasnost do koje dolazimo tako što unosimo sve podatke koji se tiču kuhanja pive. Ovdje se prvenstveno misli na: količinu sladovine koju dobijemo nakon ukomljavanja i ispiranja, vrijednost OG, količinu isparavanja, vrijednost OG prije ključanja sladovine, ukupnu količinu piva, vrijednost FG i sl. Kroz tutorial ćemo unositi ove vrijednosti, pa se ovdje nećemo na toj temi zadržavati.
Boil Time: ovo je vrijeme ključanja , odnosno samog kuhanja, sladovine. U ovom slučaju radi se o vremenu koje iznosi 60 minuta. Boil Time zavisi od recepta, a u većini slučajeva je to 60 minuta.
Boil Off: količina sladovine koja ispari tokom kuhanja. U našem slučaju to iznosi 5 l, a vi ćete to izmjeriti i u ovoj stavci upisati tu vrijednost.
Loss to Trub and Chiller: količina sladovine koju upije hmelj, drugi čvrsti ostaci, te količina sladovine koja se gubi u toku transfera iz lonca za kuhanje u fermentor (pogotovo su izraženi ako se hlađenje vrši plate chillerom).
Batch Volume: količina ture, odnosno piva koje će se naći u fermentoru. Ovo prvenstveno zavisi od zapremine mash tun-a, lonca za kuhanje i veličine fermentora. U našem slučaju to je 38 l.
Fermenter Loss: količina piva koje ostaje na talogu, odnosno količina samog taloga. Na dnu svakog fermentora ostaje izvjezna količina taloga koja se prilikom pretakanja ne smije povući.
Ovo su stavke koje mi unosimo i koje možemo mijenjati u zavisnosti od faktora koji će uticati na to. Nakon što ovo unesete i štrihirate (zeleni štrihir – Adjust Mash Vol for Deadspace, Calculate Boil Vol Automatically, Use boil off as an hourly rate) kvadratiće BeerSmith 2 će vam sam proraćunati ostale stavke na ovoj kartici. Ono što nas najviše zanima je:
Boil Volume: ovu vrijednost bi trebali dobiti nakon što izvršite ukomljavanje i ispiranje. Dakle, to je zapremina sladovine koju trebate dobiti i koja će se dalje staviti u lonac za kuhanje. Vidit ćete da se ova vrijednost naziva još i Pre-boil size i morat ćete je izmjeriti. Kada je izmjerite saznat ćete i gubitke u mash tun-u (Lauter Tun Deadspace) što je vrlo važno za određivanje efikasnosti vaše opreme.
Kada ovo sve unesete kliknut ćete, naravno, OK. Sljedeći korak je kreiranje recepta.