Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Kako podesiti BeerSmith 2 i napraviti prvi recept - foto tutorial
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Kako podesiti BeerSmith 2 i napraviti prvi recept - foto tutorial
Drugi dio – kreiranje recepta

Pokrenuli ste BeerSmith 2 i otvorio vam se prozor kao na slici 4.

Slika 4.

[Image: KGjj0sM.png]

Kliknite na Add Recipe. Kada ste to uradili otvorit će vam se sljedeći prozor:

Slika 5.

[Image: Rt3kiBs.png]

Slijedeće što ćete uraditi je odabir vaše opreme koju ste već kreirali. Kliknite na My Equipment, i onda će vam se otvoriti kartica sa profilima raznih oprema. Vi ćete na toj kartici odabrati vašu opremu (Veliki MT). Sve navedeno se može vidjeti na slici 6.

Slika 6.

[Image: NkeWkvg.png]

Sljedeći korak je odabir stila piva kojeg želite praviti. Kliknite Style – American Amber Ale (ovaj stil je po defaultu odabran od strane samog programa). Otvorit će vam se kartica sa ponuđenim stilovima piva. U ovom tutorialu ja sam odabrao American Pale Ale, što se može vidjeti na slici 7.

Slika 7.

[Image: faXlpUE.png]

Dalje možete odabrati mash profil tako što ćete kliknuti na Mash – Single Infusion, Light Body, No Mash Out (ovaj mash profil je po defaultu određen programom). Vi ćete odabrati odgovarajući mash profil nakon što vam se otvori nova kartica. U ovom slučaju je odabran mash profil Single Infusion, Medium Body, Batch Sparge 1, koji je odgovarajući za većinu piva koje mi pravimo. Sve se može lijepo vidjeti na slici br. 8.

Slika 8.

[Image: CJWcfA3.png]

Kada ste ovo uradili štrihirajte opciju Adjust Mash for Equip, a onda će vam interface programa izgledati kao na slici 9.

Slika 9.

[Image: Z3P4kQ9.png]

Sljedeći korak je odabir profila karbonizacije. Odaberite opciju, tj. naćin i tvar sa kojom ćete karbonizirati svoje pivo. Obično hobi pivari to rade sa običnim šećerom, pa smo ovom prilikom i odabrali taj profil što se može vidjeti na slici 10.

Slika 10.

[Image: rvjJ1Ou.png]

Što se tiče ovog dijela ostalo je još da se odabere profil fermentacije. Na slici ćete vidjeti da je izabran profil My Aging Profile koji se sastoji od jedne faze koja traje 14 dana. Ovaj profil vi sebi sami pravite, a to možemo naknadno pojasniti, i ovdje je podešeno da fermentacija traje 14 dana. U praksi naša fermentacija obično traje 21 dan, pa nemojte dozvoliti da vas ovo pobrka. Odabir profila fermentacije je prezentovan kroz sliku br. 11. To ćete uraditi tako što kliknete na Fermentation – Ale Two Stage, te odabrati svoj profil.

Slika 11.

[Image: RanjWST.png]

Sa odabirom profila fermentacije i ne morate da se zamarate, ali smo našli ovdje prostora pa i to ukratko objasnili. Ovom akcijom je završen i ovaj pripremni dio, pa možemo preći na kreiranje, odnosno sam unos sirovina, recepta piva kojeg ćemo praviti.


Treći dio – unošenje sirovina u recept
Prvo što uvijek radimo je dodavanje baznog slada. Mi trenutno koristimo slad iz Bačke Palanke i za našu turu od 38 l, a u skladu sa stilom piva kojeg pravimo, je dovoljno nekih 7 kg. Kliknimo na Add Grain, pa će nam se otvoriti kartica kao na slici 12. Odaberimo Backa Palanka, u polje Amount unesimo 7 kg, te kliknimo na OK.

Slika 12.

[Image: nrsCywx.png]

Dalje unosimo specijalne sladove, što se može vidjeti na slikama 13. I 14. U ovom slučaju smo unijeli 0,8 kg Caramel (Crystal) Malt Dark i 0,6 kg Barley, Flaked (ječmene pahuljice). To radimo na isti način kao što smo unijeli bazni slad. Samo je razlika u količini, koju opet mi unosimo, a sve prema onome kako smo zamislili naš recept.

Slika 13. Dodavanje specijalnog slada Caramel (Crystal) Malt Dark.

[Image: 6uAnL6H.png]

Slika 14. Unos specijalnog slada Barley, Flaked.

[Image: KHxku1Z.png]

Sljedeće što možemo uraditi je dodavanje hmelja u naš recept. Sortu, količine, način dodavanja odabiremo prema tome kako smo sami zamislili recept. Za tutorial ćemo odabrati dvije sorte (Magnum i Cascade) hmelja kroz nekoliko dodavanja sa različitim količinama i sa dva načina hmeljenja (boil i dry hop). Prvo dodavanje (slika 15.) sorte Magnum je na 60 minuta (Boil/Steep – ovo polje ostavimo na 60 minuta) sa količinom od 30,00 g koju unosimo u polje Amount. Često ćemo imati sorte hmelja sa različitim sadržajem alfa kiselina od vrijednosti koja je po defaultu u programu. Ukoliko je ta vrijednost različita od one koja je već u programu unijet ćemo je u polje Alpha. Za kreiranje ovog recepta mi smo koristili već postojeću vrijednost Alpha, tako da je nismo ni mijenjali. Pritisnimo Add Hops, nađimo sortu Magnum, pa podesimo već navedene vrijednosti. Predhodni korak vidimo na slici 15.

Slika 15.

[Image: uuB9KFl.png]

Na slikama 16. I 17. Je prikazano dodavanje hmelja Cascade u toku kuhanja (Boil/Steep). Vidit ćete na slikama da smo unijeli količine i vrijeme kuhanja hmelja (Amount i Boil/Steep) i to 40 g na 20 minuta (slika 16.) i 60 g na 0 minuta (slika 17.)

Slika 16.

[Image: YfERRP2.png]

Slika 17.

[Image: MyguKE1.png]

Primjetili ste na slikama 15., 16. I 17. da je polje Use označen sa Boil. To znači da smo hmeljeve ubacivali u toku kuhanja, a polje Boil/Steep označava vrijeme kuhanja hmelja. U receptu ćemo koristiti i suho hmeljenje, pa ćemo polje Use postaviti na pojam Dry Hop. Količinu ćemo podesiti na 100 g, a vrijeme suhog hmeljenja (Dry Hop for) na 7 dana. Sve se ovo može vidjeti na slici 18.

Slika 18.

[Image: 6kCDaMi.png]

Sada smo završili sa dodavanjem hmelja, pa ćemo dodati i kvasac koji mi želimo. Dodajemo ga tako što kliknemo na Add Yeast. Za ovaj recept izabrali smo suhi kvasac Safale American US-05. Za količinu (batch size) od 38 l piva potrebna su dva pakovanja ovog kvasca. Količinu (Amount) podesimo na vrijednost 2 pkgs. Dodavanje kvasca prikazuje slika 19.

Slika 19.

[Image: buNXBWy.png]

Završili smo dodavanje sirovina u recept, a naredni korak je izračunavanje i podešavanje ukomljavanja i ispiranja.


Četvrti dio – ukomljavanje i ispiranje
Za ovaj mash profil (koji smo već predhodno odabrali) program nam sam odredi količinu vode za ukomljavanje, što se može vidjeti na slici 20.

Slika 20.

[Image: y8vPRe2.png]

Sljedeće što ćemo uraditi je podešavanje temperature na kojoj ćemo ukomljavati. Kliknimo dva puta na Mash In (markirano plavom bojom na slici 20.), i otvorit će nam se novi prozor, koji je prikazan na slici 21. Podesimo temperaturu ukomljavanja tako što ćemo u polje Step Temperature unijeti (67°C) željenu temperaturu ukomljavanja. Slika 21. još prikazuje vrijeme ukomljavanja (Step Time – 60 min), temperaturu na koju moramo ugrijati tu vodu (Infusion Temperature – 75,2°C) i druge podatke sa kojima se početnici ne moraju previše zamarati. Na slici 22. se može primjetiti da je program nakon što smo podesili temperaturu ukomljavanja na 67°C samo korigovao potrebnu količinu vode za ukomljavanje (sa 23,91 l na 23,84 l)

Slika 21.

[Image: BDw3LI9.png]

Slika 22.

[Image: Xj3Kz4l.png]

Za ukomljavanje ćete ugrijati 23,84 l vode na 75,2°C. Ovu vodu ćete usuti u mash tun, a na nju 8,4 kg slada, zatim sve fino izmješati i ostaviti 60 minuta da se ukomljava.

Potrebnu količinu vode za ispiranje izračunavamo „pješke“ pomoću dvije formule, a to se radi na sljedeći način:

1. Količina vode za ukomljavanje – količina upotrebljenog slada = količina sladovine koju dobijemo nakon ukomljavanja
Treba napomenuti da 1 kg slada upije otprilike 1 l vode.
Kod računanja vode za ispiranje vrlo važan podatak je pre-boil size, odnosno količina sladovine koju ćemo imati nakon ukomljavanja i ispiranja. Ta količina za našu opremu iznosi 47,64 l, a veoma je bitno da „namirimo“ tu količinu. Pre-boil size je u direktnoj vezi sa količinom sladovine koju dobijemo nakon ukomljavanja i vodom za ispiranje.

2. Pre-boil size – količina sladovine koju dobijemo nakon ukomljavanja = potrebna količina vode za ispiranje

Uvrstimo naše vrijednosti u predhodno prikazane formule

1. Količina vode za ukomljavanje (23,84 l) – količina upotrebljenog slada (8,4 kg) = količina sladovine koju dobijemo nakon ukomljavanja (15,44 l)
Prema tome nakon ukomljavanja od 60 minuta bi trebali dobiti 15,44 l sladovine. Slijedi izračunavanje potrebne vode za ispiranje prema formuli br. 2.

2. Pre-boil size (47,64 l) – količina sladovine koju dobijemo nakon ukomljavanja (15,44 l) = potrebna količina vode za ispiranje (32,2 l)
Dakle, za ispiranje nam je potrebno 32,2 l vode. Iz razloga što je nedovoljna zapremina mash tun-a, mi ćemo ispiranje vršiti u dva navrata, tako što ćemo vodu za ispiranje podijeliti na dva jednaka dijela (16,1 l).

Naredni korak je unošenje navedenih količina i određivanje temperature vode za ispiranje, a to je ilustrovano na slici 23. Kliknite na Add Mash Step i otvorit će vam se nova kartica koja je prikazana na slici 23. Na slici 23. možete vidjeti da smo ovo prvo ispiranje nazvali 1st sparge (Name polje). Ispiranje obično vršimo na temperaturi od 75°C, pa je navedenu vrijednost potrebno unijeti u polje Step Temperature. Kada smo to uradili unesimo i količinu vode (16,1 l) za ispiranje u polje Water to add. Nakon toga odredimo i vrijeme ispiranja od 10 minuta koje unosimo u polje Step Time. BeerSmith 2 će nam sam odrediti temperaturu (Infusion Temperature – 89,3°C) na koju ćemo zagrijati našu vodu za prvo ispiranje. Kliknimo OK i pređimo na unošenje podataka za drugo ispiranje.

Slika 23.

[Image: XpSNGgW.png]

Unošenje vrijednosti za drugo ispiranje je prikazano na slici. Nazovimo (polje Name) naše drugo ispiranje 2nd sparge, unesimo istu količinu (Water to add - 16,1 l) vode kao kod prvog ispiranja, istu temperaturu (Step Temperature – 75°C), te isto vrijeme (Step Time – 10 minuta) ispiranja. Primjetit ćete da je BeerSmith 2 odredio da vodu za drugo ispiranje treba zagrijati (Infusion Temperature) na 75°C koliko i iznosi temperatura samog koraka (Step Temperature). Nemojte dozvoliti da vas ovo zbuni, jer mi u praksi treba da ohladimo vodu za drugo ispiranje (sa 89,3°C na 75°C). Navedeno se može vidjeti na slici 24.

Slika 24.

[Image: LfEoOMR.png]

Da praktično malo pojasnimo predhodne korake. Vi trebate 32,44 l vode zagrijati na 89,0°C. Od ove količine vode odliti ½ ili 2/3 na vaš grain koji je ostao u mash tun-u nakon ukomljavanja, promješati sve zajedno i ostaviti 10 minuta. Nakon tih 10 minuta izvršiti recirkulaciju i istočiti sladovinu, sa čime je i završeno prvo ispiranje. U međuvremenu ste ostatak vode za ispiranje (1/2 do 2/3) ohladili na 75°C. Ovako ohlađenu vodu, nakon što ste istočili sladovinu od prvog ispiranja, sipate na grain u mash tun, promješate i ostavite 10 minuta. Opet, nakon 10 minuta, izvršite recirkulaciju i istočite sladovinu, sastavite je sa sladovinom od ukomljavanja i prvog ispiranja, i sve zajedno stavljate na kuhanje. Prikupljenu sladovinu izmjerite i zapišite količinu, a ona bi trebala da iznositi za naš slučaj 47,64 l. Moram da napomenem da će program napraviti sitne korekcije u količinama vode za ispiranje i temperaturama. Zato smo ovdje i naveli da treba zagrijati 32,44 l (16,48 + 15,96) na temperaturu 89,0°C. Na kraju ovog dijela možemo prikazati i interface programa sa kreiranim ukomljavanjem i ispiranjem.

Slika 25.

[Image: Y3stGww.png]

Na slikama 26. i 27. možete vidjeti konačan izgled kreiranog recepta. U polje Name smo upisali i naziv recepta: „Tutorial za forum“.

Slika 26.

[Image: afSEfhR.png]

Slika 27.

[Image: GSfErDc.png]

Peti dio – izračunavanje efikasnosti

Vrlo bitna stvar za upotrebu BeerSmith 2 programa je unos svih podataka koje ste prikupili tokom kuhanja piva. Potrebno je mjeriti sve količine, OG, FG i dr. Kada to sve unesete u BeerSmith 2, program će vam izračunati efikasnost sa kojom kuhate svoje pivo. Sve prikupljene podatke unosite u karticu Fermentation. Napominjem da ovdje nismo ulazili u objašnjavanje pojmova koji su već od ranije poznati i koje ste vi definisali u kreiranju svoje opreme. Takve pojmove ćete i sami prepoznati. Izgled kartice možete vidjeti na slici 28., a vrijednosti koje unosite su sljedeće:

Meas Pre-Boil Vol – predstavlja skupljenu sladovinu nakon ukomljavanja i ispiranja, a prije njenog ključanja.

Meas Pre-Boil Gravity – predstavlja OG sakupljene sladovine nakon ukomljavanja i ispiranja, a prije njenog ključanja. Uzmite uzorak, ohladite ga na temperaturu na kojoj je baždaren vaš hidrometar, te izmjerite OG. Ova vrijednost će vam dati smjernice da li ste na pravom putu. Krajnji OG je za otprilike 10% veći od Pre-Boil OG.

Gravity after Primary – specifična gustoća piva nakon fermentacije u primarnom fermentoru. Ovu vrijednost možete izmjeriti prije nego što svoje pivo pretočite u sekundarni fermentor. Mi obično ne pretačemo u sekundarni fermentor pa nam je ovo ustvari završna gustoća piva (FG).

Measured Batch Size – količina piva u fermentoru prije fermentacije. Najbolje je da izgradirate svoj fermentor po jedinici mjere od 1 l. Tako ćete najlakše doći do ovog podatka.

Measured OG – specifična gustoća sladovine nakon hlađenja čilerom. Unesite vrijednost OG u ovo polje.

Measured FG – finalna (završna) gustoća vašeg piva nakon fermentacije. Dakle, u ovo polje upisujete FG vašeg piva.

Measured Bottling Vol – količina flaširanog piva. Izmjerite ovu količinu i upišite u ovo polje.

Kada sve ove podatke unesete program će vam izraćunati vašu efikasnost (Measured Efficiency), postotak alkohola u vašem pivu, i sl.

Slika 28.

[Image: dNy7Fl4.png]
Find Odgovori



Messages In This Thread
RE: Kako podesiti BeerSmith 2 i napraviti prvi recept - foto tutorial - by mange_tout! - 23.01.2014, 02:21

Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools