RE: Automatizirani sistemi za pivarstvo
This post was last modified: 31.01.2014, 02:43 by dodic.
Kao sto sam i napisao to je okvirno a sve zavisi od instalacija koje imate i od nominalne snage koju imate na ulaznom ormmaricu.
Kolega berabera ima specificnu situaciju u stanu/kuci jer ima ulazni osigurac od 50A po fazi (sto je jako puno) sto znaci da moze imati maksimanu potrosnju od oko 9kW po fazi odnosno oko 26,4 kW na sve tri faze. To sto kazu da moze 11kW po fazi to je istina ali onda treba dosta toga uraditi, staviti adekvatan sat, osigurac i instalaciju dogovoriti sa elektrodistribucijom da ti to urade i ...
Medutim u stambenim zgradama nije bas tako odnosno rijetok su tako jaki osiguraci od 50A postavljeni (Sarajevo), obicno od 30A.
Ovo pokazuje da sve sto pricamo nije standardizovano i da je potrebno dobro analizirati prije nego sto pocnete sa upotrebom grijaca. Vazno je da neko strucan pogleda osigurace i instalacije, nije to samo kupi i utakni u kucnu uticnicu. Sve je dosta kompleksnije.
Pored toga treba znati da se proracuni rade na 80% od maximuma odnosno proracunska je za 20% manja od te nominalne (maksimalne) i tako se i stavljaju osiguraci i jos dosta toga.
Svaka regija, grda ima svoje standarde a sve zavisi od ukupnog proracuna raspolozive struje i potrosaca u regiji koja se snabdjeva preko distributivne mreze. Sve u svemu zakonski je definisan minimum koji svako domacinstvo treba (mora dobiti) a za svaki veci iznos od toga treba se traziti posebi zahtjev.
Zato u novogradnjama u Sarajevu postavljaju poseban kabl za kuhinju gdje je sporet (rerna) i ima posebna uticnica (nije standardna) ili za bojler u kupatilu jer na taj nacin rasporeduju potrosace po fazamu u kucnoj instalaciji da bi imali balans. Isto tako rijetki su standardni kucni aparadi sa velikom snagom i jos dosta toga.
To sta je bolje plin ili struja je stara prica i nikada joj nece biti kraja. Zavisi od mogusnosti, zelja, ekonomije i jos dosta toga tako da ce uvjek biti dosta za i protiv svake solucije.
Sto se tice potrosnje struje kada koristimo elektricne grijace evo jedna mala racunica (ovo ne znaci da je jeftinija struja ali da imamo racunicu okvirnu) uz napomenu da radimo jednu turu proizvodnje:
Ako imamo dva grijaca po 2,4kW na BK to je ukupno 4,8kW snage. Ako bi pretocili sladovinu iz MLT u BK koja je na nekih recimo 70 oC da bi prokuhala i dostigla 100oC treba joj oko 27 minuta i u tom periodu trosimo 4,8kW a nakon toga gasimo jedan jer je potrebno odrzavati temperaturu a drugi se povremeno pali gasi. Ako je u pitanju HLT vodi sa nekih 20oC na recimo 75 oC treba oko 48min. Naravno kada postignete temperature ne koristite dalje dav grijaca, zatim grijaci ne rade stalno jer nakon postizanja zadane temperature grijaci se gase itd.
Prizilazi da bi vi ustvari trebali oko 75 min punom snagom od 4,8kW (dva grijaca) a ostatak vremena bez jednog a drugi bi se palio gasio po potrebi da odrzava temperaturu.
Znaci to je neka osnovna kalkulacija i sada stavite koliko treba da stoji na toj temperaturi (60 ili 90 min) i donijete potrosnju u kW i mozete izracunati cijenu koliko kosta sve to. Za ovo imate jedan dobar program
http://www.jimsbeerkit.co.uk/calc.html
Ova tvrdnja od 140kW za 250l odnosno 5 tura je malo prevelika jer izlazi da po turi trosite 28kW (po turi) i ako kazemo da imate 5 sati upaljene grijace (sto nije sigurno) izlazi da vi trosite oko 5.6 kW na sat, a to je ipak previse.
Ima interesantna stranica
http://www.elektrosrbija.rs/kalkulator/latinica.htm