superhik
1.030 OG, 2,93% ABV
|
RE: Nabavka opreme za početnika
(06.02.2014, 07:44 )danny_boy Wrote: (06.02.2014, 07:14 )superhik Wrote: Aleksandar ti je dao najoptimalniji početnički komplet i najjeftiniji. Tako sam i ja počeo. Lonac od 35l i plamenik posudio. Radim biab i ne treba mash tun nego vreća iz dm. Cjedim na gajbi koju naopako okrenem a punim iz fermentora. Lako je maknadno dokupljivat, bitno je počet!
Sent from my Lumia 710 using Tapatalk
Tako sam i ja na pocetku razmisljao, pa sam na kraju kupio ukupno 4 lonca zbog toga. Prvi kapaciteta od 26L 60KM, drugi kapaciteta od 33L 145KM, treci kapaciteta od 40L 75KM i na kraju od 60L od 102KM. Kad sve saberes to je skoro 400KM koliko me kostalo samo nadogradjivanje lonaca. Prvi prodao kolegi, na drugom mi je mama beskrajno zahvalna jer ima u cemu ajvar praviti, a ja sada neizmjenicno koristim zadnja dva.
Svako daje savjete prema svojim iskustvima, pa je na tebi da odaberes. Postoje skuplje varijante i jeftinije. Najvaznije je to da svaka varijanta daje pivo
Svakako da i ovaj komplet nije losa stvar, jer kad bi kupovao sve ovo sto dodje unutra po komadu ispalo bi skuplje a dosta toga ti svakako treba.
slažem se, a vidiš da sad svi imaju koristi od tvoje opreme!
Ja znam samo da sam u startu morao investirati dosta novca ne bih ni počeo praviti pivo već bi bio na trgovinskoj brlji. Čak sam prve pravio iz kompleta i bio zadovoljan a nije mi trebao ni lonac ni plamenik i sve radio u kuhinji. Da ag radim u kuhinji letio bih zajedno sa opremom iz kuće!
ja bi pivaaaaa!
|
|
|