RE: Kako podesiti BeerSmith 2 i napraviti prvi recept - foto tutorial
MANGE TOUT
ovo je za pohvaliti,ovakav prikaz će sigurno olakšati neodlučnima da izaberu svoj softer. Svaki komentar će pridonijeti nekim novim saznanjima u ovom hobiju.
Ja imam nekoliko pitanja jer izračuni u ovom programu dovode u koliziju tumačenja „pivske mušice“,Palmera,i velikog broja recepata na ovom forumu što stvara zabunu i dileme kod mnogih početnika. Radi se o odnosu količine slada i količine vode za ukomljavanje.
„Pivska mušica“ zagovara omjer 2,3-2,6 voda –slad, u 99% recepata predstavljenih na ovom forumu taj odnos je 3:1 a Palmer u poglavlju 16 pod točkom 5.kaže da 90% pivara koristi omjer 1,5-2qt po funti zrna što preračunato na naše mjere daje 1,419-1,892 litre na o,45 kg ili 3,15-4,2litre po 1kg zrna ako sam dobro s kužio. Neki podaci govore i drukčije ,što je prava mjera?. Ja sam koristio par kombinacija pa ne vidim značajnija odstupanja. Još se sa
jednim podatkom suvišno barata u ovim softverima, gubicima kod ukomljavanja i kuhanja. Nije bitno za softver dali je izgubljeno 5litara na 5 kila slada ili je 4litre upio slad 1-a litra ostala u frižideru bitan je gubitak od 5 kg, isto važi i za gubitak kod kuhanja, -isparilo 6 lita-
a u tome može biti i talog ,količina koju je upio hmelj ,isparena voda i ostali gubici.
Molim komentar. Još jednom hvala na trudu.