Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Prodaja
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Prodaja
ja bih volio, ako nije tajna, da podijeliš s nama taj izvještaj. posebno me zanima koji ti je pH gotovog piva. to za talog nije istina. sve regulative evropske unije prepoznaju takozvano 'živo pivo' i talog je sasvim prihvatljiv. postoji samo šansa da se u jakim pivima koja se dugo odležavaju (+ 1 godina) desi autoliza kvasca u samoj boci, odnosno da pojedine ćelije odumru, pa da ih ove preostale žive pojedu, odnosno metaboliziraju unutar flaše, što može stvoriti loš miris i okus.

jedina stvar u kojoj većina home brewera griješi je da flašira pivo sa jako puno kvasca u soluciji, pa imamo jako puno taloga. 0,5 - 1 milimetar taloga je sasvim ok na dnu boce. sve preko toga je previše pa se i efekti eventualne autolize u tim slucajevima naglašavaju.

inače, za priming u boci treba jako, jako malo kvasca. evo ja sam sad uzeo Fermentis F-2 kvasac koji je namijenjen isključivo za flaširanje - prerađuje samo jednostavne šećere, a izbjegava maltotriozu. takođe ima tu osobinu da se jako dobro lijepi za dno boce i jako brzo odfermentira. maltotrioza je dio nefermentabilnih šećera koje često obični kvasac u naletu pojede kad mu se da saharoza ili neki drugi jednostavni šećer. zato se nekad isto pivo refermentirano u boci može činiti malo 'tanje' u odnosu na ono iz kega. ima tu uticaja i CO2 i točenje, ali i ovo što sam spomenuo.

a ovo spominjem zato jer je samo 2-7 grama ovog kvasca (suhog) dovoljno na 100(!) litara prethodno filtriranog piva iz kojeg je izbačen sav kvasac od fermentacije, da bi se boce uspješno karbonizirale i da bi taloga bilo taman, ni previše, ni premalo.

hocu reci - dobar i dug cold crash je jako bitan da se vecina kvasca iz solucije istaloži na dno. čak i u onom pivu koje se čini potpuno bistro kod pretakanja ima čak i previše ćelija za refermentaciju što često može stvoriti previše taloga.

uostalom i sierra nevada pivara radi bottle priming. ako mogu oni sto i mi ne bi mogli Smile

sve ovo u vezi taloga i kvasca je objašnjeno u knjizi Yeast od Chrisa White-a i Jamila Zainasheffa na stranici 115 Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Messages In This Thread
Prodaja - by Ludi Konj - 19.01.2014, 07:34
RE: Prodaja - by pivska mušica - 19.01.2014, 07:43
RE: Prodaja - by Ludi Konj - 19.01.2014, 11:07
Re: Prodaja - by Sile - 19.01.2014, 11:26
RE: Prodaja - by pivska mušica - 19.01.2014, 11:30
RE: Prodaja - by dzionik - 20.01.2014, 07:41
RE: Prodaja - by AleksandarV - 20.01.2014, 09:44
RE: Prodaja - by illuminated - 20.01.2014, 10:40
RE: Prodaja - by pivska mušica - 20.01.2014, 03:45
RE: Prodaja - by Ludi Konj - 20.01.2014, 11:46
RE: Prodaja - by pivska mušica - 20.01.2014, 02:00
Re: Prodaja - by Sile - 20.01.2014, 12:12
RE: Prodaja - by danny_boy - 20.01.2014, 02:43
RE: Prodaja - by Ludi Konj - 20.01.2014, 02:59
RE: Prodaja - by Pivdzija - 20.01.2014, 03:14
RE: Prodaja - by gajba - 21.01.2014, 09:37
RE: Prodaja - by Ludi Konj - 06.02.2014, 08:36
Re: RE: Prodaja - by danny_boy - 06.02.2014, 09:49
RE: Prodaja - by pivska mušica - 06.02.2014, 10:51
RE: Prodaja - by Ludi Konj - 07.02.2014, 09:47
RE: Prodaja - by pivska mušica - 09.02.2014, 11:00

Forum Jump:


Users browsing this thread: 9 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools