pivska mušica
BeerFly Brewery
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: Stanetovo prvo kuhanje
(23.02.2014, 05:56 )stane2006 Wrote: Hvala puno, nakon ovog kuhanja vjerovatno idem sa receptom za aurora ale, naravno kad sakupim sve sirovine.
Ukomljavanje sa 15L vode na 66C 60 minuta, pretpostavljam da je to očekivana temperatura nakon 60 minuta ukomljavanja. Ljudi oprostite na ovakvim pitanjima ali nebi volio da napravim grešku, i ovako većina ljudi kojima sam rekao da ću kuhati domaće pivo me nekako čudno gledaju i nevjeruju da će to imati ikakve veze sa pivom.
pazi jednu stvar, ti ne mozes ovako pitanjima pojedinačnim doći do piva. ako nisi 100% siguran da znaš šta radiš, onda odgodi kuhanje za neko vrijeme i sjedi i dobro prouči sve. hoću reći ne trči pred rudo. ovi odgovori na pojedinačna pitanja nisu garancija da si sve zajedno u globalu uklopio i da si čitav proces shvatio. dobronamjerno ovo govorim.
što se tiče temperature, nakon ukomljavanja očekuje se neki pad. sve preko 2°C pada bih ja nazvao prevelikim gubitkom temperature. dakle ako ti na kraju ukomljavanja, nakon sat vremena, temperatura bude 64°C to je ok. bitno je da je makar u prvih pola sata barem blizu ovih 66°C.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|