pivska mušica
BeerFly Brewery
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: Stanetovo prvo kuhanje
(23.02.2014, 06:22 )AleksandarV Wrote: Preporučujem da prvo u ukomljivač uspeš vruće vode. Da se plastika (pretpostavljam da ukomljavaš u piknik frižideru) zagrije. Fino ga poklopi. Kako bi imaš što manje gubitaka temperature dok se temperatura unutar ukomljivača ne stabilizuje. Možeš uzeti par litara vruće vode iz bojlera i sve poklopljeno ostaviti 10-15 minuta. Tu vodu odspi da ti se ne mješa sa vodom za ukomljavanje. Bitno je da ti se zagrje posuda z aukomljavanje. Pa onda prvo uspi vodu za ukomljavanje, pa tek na to samljeven slad uz stalnomješanje da se ne stvore grudvicxe slada. Poklopi i ostavi sat vremena.
Preporuka je da napuniš ukomljivač sa vodom bar do pola da vidiš koliko temperature gubiš za sat vremena. Što je više vode, manji su gubici. Pa ćeš znati kako ti stvari stoje.
Da li si opremu dobro podesio u programu za pivarstvo?
pa ne mora drugom vodom predgrijavati frizider, to moze istom vodom kojom i ukomljava. ja tako uvijek radim.
ako mi je strike temperature vode 72°C da bih kada pomiješam slad dobio 66°C, ja vodu zagrijem umjesto na tih 72°C na 74°C i onda tako malo topliju naspem u frizider i pricekam par minuta da frizider sam pokupi topline koliko moze. onda izmjerim temperaturu i ohladim ako je potrebno miješanjem kuhačom. tada uspem slad.
samo je problem što beertools i beersmith (ja mislim) imaju opciju za ovu kompenzaciju, tako da je ovo već uključeno u formulu (gubitak koji sam frizider 'pokupi'). ima opcija da se unese toplinski kapacitet mash tun-a....
u svakom slučaju bolje da je voda malo toplija nego da je ispod željene temperature jer je baš zafrkancija ako se mora dogrijavati, a ohladiti je lako...
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|