RE: Prvo rafterovo pivo
Juče je u Foči skuvano prvo pivo
, ako se nekada bude pisala neka istorija pivarstva Foče, ovaj datum će biti tu
Nego, da malo opišem svoje "sladne" muke koje su me pratile!
Kuvao sam pivo kod zeta u restoranu, ogromna kuhinja sa svim potrebštinama!
Startalo se u 12:30 i završilo oko 19:00
Prvo ukomljavanje je rađeno na 72C, 16,5L vode uz mješanje, nije bilo grudvica i tu sam osjetio prve mirise... Na iduće mješanje sam čekao pola sata (slika nakon 30min ukomljavanja), i izmjerim temp kad 60C
pa sam pisao na forumu... Međutim, razlog za opadanje temperature je bilo to što sam MashTun držao na veoma hladnim plčicama... Tada sam podigao mash pored rešoa da se malo "ugrije"
Prvo istakanje nakon 60min, prvo recirkulacija nekih 3L i onda istakanje(slika, istočeno nekih 10L od planiranih 11,5)... Istakanje je trajalo relativno dugo, i jedva je curilo... Problem je bio u onoj dugačkoj cijevi koja se podigla u onaj tepih od sladovine, vjerovatno mnogo zazduha je ostalo u njoj. Morao sam da je "vratim" na mjesto pa sam se poslužio metalnom cjediljkom i kuhačom. Za idući put biće pričvršćena.
posle toga ispiranje na 75C 15L 10 minuta... (slika sladovine iz ispiranja). E tu sam ispao naivan vjerovatno... S obzirom da sam se plašio da ću imati "previše" sladovine nisam sve iscijedio, što će se odraziti na krajnji rezultat. Kada je u loncu bilo 10L koliko sam planirao iz ispiranja, ja zatvorio slavinu, reko da ne razblažim
Jbg ne mogu vam opisati kako sam se osjećao zabrinuto
Posle kada sam prao mash isteklo je 2L.
I onda kuvanje... Kuvao sam u posuđenom loncu (buretu od piva) na plinu.
Ispoštovao sam recept u minut. Hmelj sam držao u vrećici za veš. Samo sam par puta kuhačom sklonio onaj mulj sa vrećice da bi voda mogla da cirkuliše.
Hlađenje je bilo priča za sebe... Bez čilera je drama, džaba led, hladna voda... skoro dva sata hlađenja, i dva sata rizika od zaraze... Na kraju sam ubacio u veliko korito koje je bilo napolju, i tu je krenulo brže. E sad, na slici se vidi neko čudovište svijetle boje u vidu neke pjene koje pliva u mom još malo pivu. Jesam li to trebao odmah izbaciti iz šerpe?
Na idućoj slici su vjerovatno ostaci onog čudovišta, nisam imao sterilnu gazu pa nisam cijedio, E tu se sada odražava ona zezancija oko sladovine koja je ostala... od planiranih 20 da bude ja sam dobio 15... nema veze, naučio sam mnogo iz ovog prvog kuvanja.