RE: Prvo rafterovo pivo
This post was last modified: 24.02.2014, 02:11 by rafter.
I onda posle još malo gubitaka oko 1l, tada mi je bilo krivo što nemam menzuru, ovo je uzorak za mjerenje OG koji je iznosio 1050 tačno na 20C. I ovde je slika prije aeracije i dodavanje kvasca...
Dobio sam 15L u fermentatoru, eno ga u kuhinji, ne dešava se ništa još uvjek.. Kvasac nisam rehidrirao, da li je to razlog??
Jedan savjet za početnike:
NE TRČITE PRED RUDU KAO JA! KONTAM EUFORIJU I SVE OSTALO! POLAKO
Al džaba, prvo hopni pa reci skoč!!!
Toliko za sada!
(24.02.2014, 02:02 )pivska mušica Wrote: super. jbg trebao si tu sladovinu, tih 2 litre koje kazes da su iscurile, trebao si to ubaciti u lonac za vrijeme dok je kuhalo. to što zoveš 'čudovište' su koagulirani proteini i to je dobro. to znači da su se proteini skupili u veće nakupine i da će potonuti na dno fermentora, a ne ostati da lebde u pivu. mada će ti svakako biti mutnije pivo jer nisi dovoljno brzo ohladio. uglavnom svaka čast i čestitke
Hvala, ma skontao sam to odmah. Al kad misliš da je pogrešno sve što radiš, Kada sam stavio da se kuva tada sam prao Mash... Ja sam zadovoljan, generalno, nije mi kao prvo pivo-prvi mačići... baš mi je stalo do njega, ne bi volio da se zarazi. Sanitaciju sam vršio Asepsol 5%, izlevatili me za izosan. Al sam ispirao Prokuvanom vodom, samo sam prao.
(23.02.2014, 07:33 )libor Wrote: 2004 i 2005 , stim sto smo ja i drugar 2004 bili jos par dana u kampu u Brstanovici sa Cakijem supermaratoncom iz Celinca i jos neki likovima . Nikad necu zaboraviti kad je Caki "skoknuo" (preko 30 km u jednom pravcu)do Foce po kvasac za pogacu ...Nego pokusavam se sjetiti imena skipera i jedino se sjecam Vijeke ...
Znam tu čitavu ekipu, Čaki, Čiko, Silva, Zuba, Berendika... Svi su dolazili, ma onda se znamo 100% Ja sam Boban, Vozio sam tada čamac kod sherpasa...