mange_tout!
Admin
Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation:
15
Location: Mostar
|
RE: Prvo rafterovo pivo
(25.02.2014, 12:19 )Uzvrnd Wrote: Da i ja dodam svoje probleme kod prvog kuvanja . Prvo, termometar sam nabavio neki digitalni, profi, baždaren u laboratoriji, kad ono prc, kad se počela temperatura vode dizati, on zablokira na 60C. Tek tad pročitam na drugoj strani da mjeri do 60 C.
Sa hlađenjem sam i ja imao iste ptobleme do ove zadnje ture kad sam nabavio chiller. Ja sam hladio tako što sam punio naizmjenično 2 ogromne plastične posude sa vodom pa prebacivao lonac tamo-vamo. Mnogo energije i posla oko toga, chiller je zakon. Dalje, pretakanje iz mash-tuna. Neko je rekao da ne treba puštati sladovinu naglo da se ne bi zaštopalo. Ja sam to prebukvalno shvatio pa mi je isticala više od pola sata. Kod predzadnje ture mi je dosadilo i odlučio sam rizikovati i srećom nisam imao problema. Isteklo je za desetak minuta bez ikakvih problema.
Ono što znam da nisam radio a trebao sam, to je pretakanje. Samo sam jednom vratio prvih 3-4 litre nazad da ponovo procijedim, ali pošto mi je tad sporo curilo odustao sam.
Šta gubim ako ne pretočim dva puta onu prvu ukomljenu sladovinu?
Šta je pravilno kod tog pretakanja, vratiti svu sladovinu ili prvih par litara? Da li i kod ispiranja treba pretakati?
Što se tiče filter crijeva, i meni je stajalo vertikalno, nije se moglo smotati da leži, ali nisam sa tim imao nikakvih problema.
pretpostavljam da misliš na recirkulaciju. obično se recirkulacija vrši dok kroz česmu od mash tun-a ne poteče bistra sladovina, a za to je obično potrebno istočiti po 1 l u 2-3 navrata. recirkulaciju vršiš i kod ispiranja. što se tiče cijevi, mogao si kupiti i manju, pa ti ne bi stršila
|
|
|