Stane
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation:
5
Location: Tolisa (Orašje)
|
RE: Stanetovo prvo kuhanje
Evo danas sam kuhao pivo, po receptu koji mi je dao Svarrogh.
Kuhao sam u otvorenoj garaži, temperatura zraka oko 9 stepeni. Sve mi je išlo ok, cijeli proces mislim da sam odradio kako treba, posebno sam vodio računa o sanitaciji Sve mi se činilo ok, ali kod ukomljavanja, voda je bila na 73 stepena, kada sam usuo u piknik frižider i stavio slad (nije trajalo duže od 5 minuta, stavim termometar i on pokazuje 63 stepena, odmah sam ulio vruću vodu i digao temperaturu na 67 stepeni, zatvorio frižider, nakon pola sata malo promiješao i nakon sat vremena temperatura je bila 64 stepena). Sladovine je bilo nakon ispiranja oko 25 litara. Kuhanje je proteklo ok iako sam dobio samo 19 litara, nakon kuhanja temperaturu za 18 minuta spustio na 23 stepena, uzeo uzorak za OG u menzuru spustio ga na 20,4 stepena i pokazao mi 1054. Nakon ovoga sam 10 minuta miješao, stavio kvasac direktno na sladovinu i zatvorio u fermentor. Dali ovo išta valja ili da pokušam ponvo.
|
|
|