zis
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation:
8
Location: Doboj
|
RE: Pomoć oko malo naprednijeg sistema
(11.03.2014, 11:06 )pivska mušica Wrote: (11.03.2014, 10:58 )rafter Wrote: Koliko mi je zanimljivo napraviti pivo, isto tako želim imati i kutak za svoj hobi, a smanjiti sa 7 na 5,5 sati kuvanja za mojih 100 i kusur kila nije na odmet.
Evo da obavjestim da sutra kuvam Brown Porter, nisam stigao ranije...
4,5 sata za turu od 20 litara bi trebao biti neki standard sa najprimitivnijom opremom i plinskim gorionikom od minimalno 6,5kW. samo je bitna organizacija. dan ranije sve mora biti spremno, izvagano, odmjereno. recept isprintan sa kratkim crticama šta i kako se planira. mash tun se opere za vrijeme dok sladovina kuha zajedno sa još dosta sitne opreme. početak kuhanja smatram kad upalim plin za prvu vodu, a kraj kad zatvorim fermentor i operem lonac.
i meni je strašno bitno u zadnjih par godina da što više skratim vrijeme provedeno u kuhanju. imam neku rutinu i uvijek znam šta i kako radim i sve mi je to postalo čisti automatizam. može se sve to dosta skratiti, sjećam se da sam prva piva kuhao po 7-8 sati jer sam i mljeo i sve radio bez pripreme na isti dan.
u zadnje vrijeme ubacim chiller u mašinu za suđe, zajedno sa dosta opreme, pa mi i to dosta skrati vrijeme, a i ništa mi mrže nema od pranja chillera.
Ma to sve kod mene traje 6-6,5 sati od kad udjem u pivaru pa dok ne izadjem i sve bude gotovo i oprano. Isti dan sve radim samo donesem sa sobom recepturu za pivo. Priprema vode, mljevenje slada, ukomljavanje, kuhanje i pranje poslije kuhanja. Kuhanje mojih 60 litara traje otprilike toliko.
|
|
|