RE: Pomoć oko malo naprednijeg sistema
Meni za mojih 23 litara piva treba 5,5 sati, jer me jebe slabi gorionik. Inače dan prije samo natočim vodu, da ispari hlor. Na dan kuhanja upalim plinski gorionik i dok se voda ne ugrije na temperaturu ukomljavanja izvagam i sameljem slad. Za vrijeme ukomljavanja izvagam hmelj i stavim ga u PVC kesice. Nakon ukomljavanja istočim sladovinu u botling bucket, jer u loncu još grijem vodu za ispiranje. Onda vodu za ispiranje sipam u mash tune, a sladovinu iz botling bucketa u lonac i odmah stavim na gorionik. Sladovinu od ispiranja opet točim u botling bucket i onda, kad se iscjedi dodam u lonac. Za vrijeme grijanja sladovine do ključanja, operem mash tune i botling bucket i onda krenem normalnom procedurom. Znači, kad proključa ubacim hmelj i tako dalje. Na kraju nakon aeriranja akumulatorskom bušilicom ubacim kvasac, stavim fermentor u komoru od stiropora i operem chiler, lonac i crjevo. Onda sjednem i u miru popijem pivo.
Sad mene zanima, kako radite veče ture (50l i više).
1. Ako nabavim lonac 50l, predpostavljam da mi treba i veči mash tune od mog 30l piknik frižidera ili da radim sa više ispiranja.
2. Kako presipati veču količinu vode iz lonca u mash tune. Vjerovatno pumpom. Dali je dobra pumpa od veš mašine ili je prespora pa se voda previše ohladi.
3. Kako presipati sladovinu iz mash tuna u lonac?
4. Kakav je gorionik potreban za 50l piva, jer meni treba sat vremena, da ugrijem vodu za ukomljavanje i sat vremena, da mi sladovina proključa. To vrijeme bih želio da skratim, jer tu imam još rezerve, da proces završim odprilike pola sata ranije.