Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pozdrav svima!!!
mange_tout! Offline
Admin

RE: Pozdrav svima!!!
ako ti može filter istrpiti tako samljeveno, to je onda ok.

jašta nego ozbiljno, to je pravi pristup Big Grin i najiskusniji nauče nešto novo svaki dan.
Find Odgovori
PaleAle Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Meni izgleda taman samljeveno. Čini se da ima dosta ljuske da filtrira a normalno je da bude i nešto brašna.
Find Odgovori
zuzko Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

(01.09.2017, 08:46 )Mater Wrote: Kada sam ga dobio isprobao sam sa malom kolicinom, pola salice i bilo je ok.mlin je bio otvoren i nesto slada je otislo sa strane a nesto izletjelo iz mlina. Vidjet cu kako ce se ponasati kada napunim lijevak, ako ne bude mogla okrenuti staviti cu strujnu busilicu i bog.
na sve bih pristao da mi uzmu od opreme ali za mlin bih se borio do zadnje kapi krvi.Imamo isti mlin.Ležao mi je samo raspakovan jedno godinu dana a ja sam dalje kupovao samljeveni slad i efikasnost je padala i padala ,a onda poslije jednog kuhanja umjesto 1056 ja sam dobio OG 1042 i popi...
Sljedeće kuhanje sa ovim mlinom OG je bio 1060.

ubjeđen sam da sa tim ljevkom-bocom nećeš moći raditi jer će žito ispadati nesamljeveno pored vanjskih stanica.Trebao bi napraviti nešto slično ovome

i to tako da ove dvije letvice skoro dodiruju valjke.

Štimanje razmaka:
jel' do obima valjaka ili čega ali od kartica,razmaka od 0.8 mm nema ništa.Ja sam našao papir debljine 0,1 mm odrezao ga i postavio dužinom valjaka (kako bi razmak bio ravnomjeran čitavom dužinom).Malim drvenim klinom sam stisnuo papir između valjaka dok nisam pričvrstio svih 8 šarafa.
Isprobao sam nekoliko varijanti i zaključio da je najbolja sa 15 papira (dakle 1,5mm).Poslije jedno godinu dana mi je lagano počeo padati OG.Malo se raštimao mlin i tada sam ga naštimao na 1,2 mm - još bolje.

Ovaj filter sam napravio i pokazao se odličan ali sa poboljšanjem koje mi je sugerisao mentor je fenomenalan.Preko njega navući veliku vrećicu iz DM
za vešmašine.Talog poslije fermentacije se prepolovio.Da ne bude zabune ovi prorezi na filteru obavezno se okreću prema dole ,dnu ukomljivača.

i ja sam se bojao brašna pa sam napravio i ovo

prosijano brašno stavim na samom kraju na vrh i umješam tako da ne padne na dno i začepi filter.

Još nešto ,da si napisao odakle si mogao sam ti napraviti ovaj ljevak ako si negdje u blizini moga proizvodnog pogona.
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV

zuzko zakleti protivnik tehnologije i tehnološkog napretka. gledaj mu i mlin na ručni pogon.. Wink
WWW Find Odgovori
Mater Away
1.050 OG, 4,91% ABV

This post was last modified: 04.03.2018, 09:08 by Mater.
(06.09.2017, 01:37 )zuzko Wrote:
(01.09.2017, 08:46 )Mater Wrote: Kada sam ga dobio isprobao sam sa malom kolicinom, pola salice i bilo je ok.mlin je bio otvoren i nesto slada je otislo sa strane a nesto izletjelo iz mlina. Vidjet cu kako ce se ponasati kada napunim lijevak, ako ne bude mogla okrenuti staviti cu strujnu busilicu i bog.
na sve bih pristao da mi uzmu od opreme ali za mlin bih se borio do zadnje kapi krvi.Imamo isti mlin.Ležao mi je samo raspakovan jedno godinu dana a ja sam dalje kupovao samljeveni slad i efikasnost je padala i padala ,a onda poslije jednog kuhanja umjesto 1056 ja sam dobio OG 1042 i popi...
Sljedeće kuhanje sa ovim mlinom OG je bio 1060.

ubjeđen sam da sa tim ljevkom-bocom nećeš moći raditi jer će žito ispadati nesamljeveno pored vanjskih stanica.Trebao bi napraviti nešto slično ovome

i to tako da ove dvije letvice skoro dodiruju valjke.

Štimanje razmaka:
jel' do obima valjaka ili čega ali od kartica,razmaka od 0.8 mm nema ništa.Ja sam našao papir debljine 0,1 mm odrezao ga i postavio dužinom valjaka (kako bi razmak bio ravnomjeran čitavom dužinom).Malim drvenim klinom sam stisnuo papir između valjaka dok nisam pričvrstio svih 8 šarafa.
Isprobao sam nekoliko varijanti i zaključio da je najbolja sa 15 papira (dakle 1,5mm).Poslije jedno godinu dana mi je lagano počeo padati OG.Malo se raštimao mlin i tada sam ga naštimao na 1,2 mm - još bolje.

Ovaj filter sam napravio i pokazao se odličan ali sa poboljšanjem koje mi je sugerisao mentor je fenomenalan.Preko njega navući veliku vrećicu iz DM
za vešmašine.Talog poslije fermentacije se prepolovio.Da ne bude zabune ovi prorezi na filteru obavezno se okreću prema dole ,dnu ukomljivača.

i ja sam se bojao brašna pa sam napravio i ovo

prosijano brašno stavim na samom kraju na vrh i umješam tako da ne padne na dno i začepi filter.

Još nešto ,da si napisao odakle si mogao sam ti napraviti ovaj ljevak ako si negdje u blizini moga proizvodnog pogona.

Hvala ti najljepsa,stimam onda na 1.2-1.5!

Ovo sto sam napravio nije setup za uvijek,vec za prvo slijedece kuhanje.Greskom sam narucio ne mljeven slad.To je bilo nesto na brzinu sto mogu izvesti.Svakako se planira lijevak ubuduce.Palnira se samostojeci mlin na el.pogonom ali trenutno sam previse zauzet da bih se bavio time,zima ce biti dovoljno duga i vise vremena za zezanje.

Kod mojeg mlina nema sanse da prode nemljeven slad pored ili kroz valjke,zbog zazmaka iako su vidim isti..Ustvari moze ali ako dovoljno razmaknem valjke,ali onda ne melje.

Problem je u tome,meni bar,sto na netu nalazim na svakakove primjere i informacije,te je tesko za neznalicu(pocetnika),covjeka koji se po prvi puta susrece sa odredenim stvarima filtrirati iste.To se maoze samo pokusajima i promasajima.Sto naravno i radim.

Prilikom izrade mash tuna i citanja kojecega vidjeh i tvoj filter i po njemu napravih svoj,ali nikada mi na pamet nebi palo obuci ga u DM vrecicu.Dobro OK,napravio sam jos jedan sa crijevom od vodokotlica ali rijetko je koristen.Gledajuci po slici rekao bih da je tvoj neke 3/4 ili 1,moj je 12mm

Sto se lokacije tice, cini mi se da sam je ubacio u profil i, tesko da bih uopce pristao da mi radis lijevak,najvise zbog sramaBig Grin Hvala ti na ponudi,ozbiljno,bez zajebancije.Hvala ti,ljudina si!!!

Najvjerovatnije cu kuhati sutra,nastimam danas mlin na zadan razmak,sutra izmeljem pa javim sta je bilo i kako je štopaloBig Grin
necu koristiti papir vec spije za mjerenje zazora.

drinking-beerdrinking-beerdrinking-beer
Svaki čovjek ima svoj blues!
Find Odgovori
Mater Away
1.050 OG, 4,91% ABV

Pozdrav svima!!!
This post was last modified: 04.03.2018, 09:07 by Mater.
Laganica uz pivo i dobru muziku!
Find Odgovori
Mater Away
1.050 OG, 4,91% ABV

Pozdrav svima!!!
This post was last modified: 04.03.2018, 09:06 by Mater.
Gotovo!
Find Odgovori
Mater Away
1.050 OG, 4,91% ABV

Pozdrav svima!!!
This post was last modified: 04.03.2018, 09:06 by Mater.
Da se pohvalim malo
Napokon kompletirano sve za kegiranje!

Ako umrem, nadam se da zena nece prodati opremu po cijeni koju sam rekao da sam kupio!
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV

Nece, dace dzaba samo da se rijesi.. Wink

Poslano sa mog HAMMER koristeći Tapatalk
WWW Find Odgovori
Mater Away
1.050 OG, 4,91% ABV

(25.09.2017, 04:54 )zlimfur Wrote: Nece, dace dzaba samo da se rijesi.. Wink

Poslano sa mog HAMMER koristeći Tapatalk
Znas da imas pravo, koliko je luda
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

Baš brzo napreduješ, svaka čast....
Find Odgovori
Mater Away
1.050 OG, 4,91% ABV

(25.09.2017, 07:11 )Stane Wrote: Baš brzo napreduješ, svaka čast....
Hvala, ovo je mozda ipak vise zbog ljenosti. Napredak ce biti kada budem skuhao dobro pivo. Danasnje kuhanje je bio ok,pogodio sam skoro sve, da nisam morao odvajati psa od postara pogodio bi i preboil g., ovako je bio nesto nizi. Umjesto, 046 bio je 042,jbga,vise srece drugi put.
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 13 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools