Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Oprema
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

RE: Oprema
Već neko vrijeme razmišljam praviti veće ture pa molim za pomoć, naime tura za koju sam se odlučio je 50 litara u flašama što znači da bi to bilo oko 55 litara u fermentoru (talog), prije kuhanja bi bilo oko 63 litre sladovine.
E sad ja sam danas u poljoprivrednoj apoteki vidio emajlirani sud od 85 litara, ostalo bi oko 25 litara praznog prostora što mi i odgovara zbog areacije, problem bi mogao biti što je to, kod nas se zove oranija odnosno posuda koja se koristi za topljenje čvaraka, ona je na dnu uža a širi se prema vrhu ne previše ali je šira na vrhu.
Znam da je inox puno bolja varijanta ali je i više od duplo skuplji Angry
Još jedna stvar chiler je bakreni od 10 metara, da li bi to bilo dovoljno za hlađenje ili bi morao praviti drugi Huh
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV

(10.11.2014, 05:15 )stane2006 Wrote: Već neko vrijeme razmišljam praviti veće ture pa molim za pomoć, naime tura za koju sam se odlučio je 50 litara u flašama što znači da bi to bilo oko 55 litara u fermentoru (talog), prije kuhanja bi bilo oko 63 litre sladovine.
E sad ja sam danas u poljoprivrednoj apoteki vidio emajlirani sud od 85 litara, ostalo bi oko 25 litara praznog prostora što mi i odgovara zbog areacije, problem bi mogao biti što je to, kod nas se zove oranija odnosno posuda koja se koristi za topljenje čvaraka, ona je na dnu uža a širi se prema vrhu ne previše ali je šira na vrhu.
Znam da je inox puno bolja varijanta ali je i više od duplo skuplji Angry
Još jedna stvar chiler je bakreni od 10 metara, da li bi to bilo dovoljno za hlađenje ili bi morao praviti drugi Huh

Ne bi ti bilo dovoljno spirale za hladjenje ali ne moras praviti novu nego dodas jos 6-7 metara na to sto vec imas i tamam. E sad za posudu je vec druga prica, vidio sam te posude i znam par pivara koji ih imaju ali ih ne koriste za kuhanje piva. Zasto nemam pojma, priupitam kad stignem. Pozdrav
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Stane, možda ti je najbolja kombinacija da ti naprave inox lonac, mislim da je cijena 1,5km po litri... i mislim da ti je to najjeftinija varijanta...
Ako budeš raspoložen za to javi pa da se zarovim, imam negdje na pik.ba posuke od tog lika koji može napraviti
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

I ja sam zainteresovan za taj lonac što prave. Naravno ako je cijena 1,5 KM po litru.

Posmatranje vrenjače opušta.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

(10.11.2014, 11:29 )rafter Wrote: Stane, možda ti je najbolja kombinacija da ti naprave inox lonac, mislim da je cijena 1,5km po litri... i mislim da ti je to najjeftinija varijanta...
Ako budeš raspoložen za to javi pa da se zarovim, imam negdje na pik.ba posuke od tog lika koji može napraviti
rafter ako ti nije problem zarovi, pa javi jesi li što iskopao Big Grin, ako je pribilžno ova cijena ja kupujem.
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

A moglo bi se početi razmišljati i o 3-djelnim sistemima. Sve inox a za sitne pare u poređenju sa cijenom komercijalnih sistema.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

Pretpostavljam da misliš na HERMS sistem, mene što se tiče još sam gušter u ovom hobiju tako da idem korak po korak.
Za sad mi je potrebna samo (u skladu sa financijskim mogućnostima) posuda za kuhanje od cca 70-80 litara, posuda za ukomljavanje (plastično bure oboženo stiroporom) i da produžim čiler za nekih 10-ak metara i mogu prijeći sa 24 na 50 litara.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

i veći fermentori Big Grin i ja mislim da ne bi bilo loše kada bi napravio CFC umjesto immersion chillera.
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Meni se više sviđa RIMS. A naravno CF chiller je daleko bolja opcija od ovog našeg i pločastog.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

(11.11.2014, 08:44 )mange_tout! Wrote: i veći fermentori Big Grin i ja mislim da ne bi bilo loše kada bi napravio CFC umjesto immersion chillera.
Zar nebi umjesto jednog od 60 litara kojeg nemam mogla poslužiti dva hermetički zatvorena od po 30 litara koje imam Big Grin
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

bolje uzmi dva od 40 l. podijeliš fino sladovinu po 25 l. možeš čak i fine eksperimente raditi Big Grin
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

POzdrav!
Evo baš sam kontaktirao lika, pošto je to bilo na ovom atriklu, a ja sam ga pitao koliko bi koštali fermentatori...
U međuvremenu nema cijene od 1,5km po litri ali sada piše POVOLJNO
http://www.pik.ba/profil/DjuroBOSS1
Javljam šta je rekao, s tim da bi mogli da vidimo šta treba pa da dobijemo neki popust na količinu, jer bi i ja MOŽDA uzeo jedan od 100L.

@mange, imaju tri teme na ovom dijelu foruma koje se zovu "oprema" e sada treba ih spojiti ili promjeniti naslove ili... nešto uraditi ;D
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools