Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Medovina by Flying_man
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: Medovina by Flying_man
nije to dovoljno i na taj način se ne otopi dovoljno O2 u tekućini. mora to biti puno agresivnije mućkanje ili korištenje pumpice za akvarij kako sam rekao.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Flying_man Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Mozes li da napises proces karbonizacije kako se radi?
Bolje biti malo glup, nego malo pametan!
[Image: flylogo2.png]
WWW Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

prije svega moraš koristiti krunske čepove ili šampanjske plutene čepove sa žičanim osiguračem. obične plutene čepove bi ti moglo izbiti.

imaš nekoliko mogućih opcija kako ćeš karbonizirati. stvar je u tome da u svaku bocu dodaš određenu količinu meda ili šećera i na to natočiš medovinu iz fermentora i začepiš. uz novi med ili šećer, u zatvorenoj boci, doći će ponovo do fermentacije, pa samim tim i do stvaranja CO2 koji neće imati gdje izaći jer je boca hermetički zatvorena i time će se piće gazirati.

mead se karbonizira nešto slabije nego klasično pivo i ide otprilike na 2 vol CO2, ali ti možeš po želji. da bi dobio taj nivo gaziranosti, moraš dodati nekih 6 grama bijelog šećera po litri kod flaširanja ili otprilike 20% više meda.

problem s karbonizacijom medovine je taj što moraš imati neki alkoholno tolerantan kvasac, jer ako ti radiš na svoj način sa divljim kvascem, on ima određeni nivo tolerancije na alkohol koji sam stvara. zapravo, kvasac sam sebe ubije alkoholom, jer ima toleranciju do određenog % alkohola i preko toga ni on sam ne može izdržati više koncentracije.

za sve kupovne sojeve kvasca se zna koja im je tolerancija na alkohol i s njima znaš na čemu si, a ako radiš s divljim kvascem onda ne možeš znati da li je živ ili mrtav, odnosno da li je fermentacija završila zato što je on atenuirao/konzumirao šećer do gornje granice atenuacije ili je jednostavno uništio sam sebe alkoholom.

zato kad radiš sa svojom kulturom divljeg kvasca, dobro bi kod flaširanja bilo dodati malo nekog kupovnog kvasca poznatih karakteristika kako bi bio siguran da će doći do refermentacije, odnosno karbonizacije u bocama.
Find Odgovori
Flying_man Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Hvala ma savetima
Probacu neku kolicinu da karboniziram ali bi mi znacilo da mi ti preporucis neki kvasac koji bih mogao da dodam prilikom flasiranja.
Sada cekam neki lep dan da uradim prvo pretakanje i odstranjivanje taloga.
WWW Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

samo uvijek paziš da ne pređeš granicu od 10 g šećera po litri jer bi ti to moglo dovesti do eksplozija boca. 10 g je gornja granica i preko toga nikad nemoj ići. moja je preporuka ustvari da ne ideš preko 6 grama po litri za mead.

ako ćeš karbonizirati s medom, onda stavljaš 20% više nego šećera, znači sa 7,2 grama meda po litri dobijaš isti nivo karbonizacije kao sa 6 grama šećera po litri.
Find Odgovori
Redhat1984 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

U jednoj zemlju na brdovitom balkanu gde niko nista ne radi i ne trudi se nista osim kukanja a da pri tom je nemoguce doci do neke valjane opreme i sirovina (postoji 3-4 vrste vinskog kvasca , od toga 2 no name , bez ikakvih karakteristika) skidam kapu za @flying_man ove pokusaje i rad.Svaka cast.molim i slike u casi ako se ima .
Pusenje ubija, zato pijte ! Pivili
Find Odgovori
Flying_man Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Hvala @Redhat.

Pretakanje i aerizacija odradjena danas. Nabavio sam akvarijumsku pumpicu.
Sta da kazem, tri demizona tri razlicita ukusa i tri razlicita stanja bistroce iako je sve istovremeno radjeno i za sve su bili isti uslovi u podrumu.
U najvecem demizonu bila je i najmutnija medovina, dok su u ova druga dva skoro iste bile. U svima se javila blaga kiselost a cini mi se u najvecem da je bila za nijansu jaca. Jel ta kiselost problem i ako jeste moze li se ispraviti i kako?
Medovinu iz najveceg sam prvo pretocio, pa sam onda iz srednjeg dopunio najveci demizon (ne znam mu tacnu zapreminu ali mislim da ima oko 70l) , pa onda sam pomesao iz srednjeg i najmanjeg i napunio srednji (34l). Ostalo je jos oko 4l za probu sa prijateljima. Na ovu kolicinu dodao sam 10g vinobrana.
Procenat alkohola je oko 11,5%.
Sada cekam prijatelje na domace kobasice i pljeske pa ce da se proba, a slike slede...
WWW Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

kiselost nije poželjna u meadu. kod tebe se radi najvjerovatnije o infekciji meada mliječnom bakterijom (Lactobacillus ili Pediococcus). ako si dodao vinobran to bi trebalo zaustaviti daljnji razvoj bakterija. kiselost će najvjerovatnije s vremenom slabiti.
Find Odgovori
Flying_man Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

@Musice hvala na odgovorima i savetima. Kontam da sam malo zakasnio sa pretakanjem ali se nadam da ce se sve srediti.
WWW Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

nema problema flying_man, samo joj daj vremena.... s tim % alkohola njoj treba dosta vremena da se svi okusi i arome fino zaokruže. ostavi je za iduću godinu, nećeš se pokajati Smile
Find Odgovori
Redhat1984 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Ako sam dobro razumeo - tri demizona tri razlicita ukusa i tri razlicita stanja bistroce

zasto si ovo mesao i sastavljao, kad je ocigledno da su u pitanju tri stadijuma fermentacije ?.Sto se tice aerizacije nista mi nije jasno stace ti to sada u ovom stadijumu medovine.koliko sam ja upoznat to je potrebno prilikom zasijavanja i samo onda, i kada vrenje bas i ne ide( kod prestanka fermentacije). U kasnijim stadijumima aerizacija je nepozeljna iz vise razloga od kojih je najveci INFEKCIJA, i pretakanje treba raditi sa sto manje prisustva vazduha kao i kod otakanja i flasiranja pivavery-drunk
Pusenje ubija, zato pijte ! Pivili
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

da, dobro si rekao, aeracija ide samo na početku fermentacije i aerira se do kraja prve dvije trećine fermentacije, jednom dnevno. poslije toga aeracija ne samo da se ne radi, nego može uništiti medovinu! ali tako sam i objasnio na početku kad sam o tome pisao....

ja sam flying mana shvatio da on aeraciju radi za neki novi mead....
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools