Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Dnevni jednog novog pivara...
haker Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

RE: Dnevni jednog novog pivara...
Sto se tice procesa ja sam pratio racept koji si ti postavio i u sekundu isto,
temp ukomljavanja 72,7 = 67 stepeni 21,5 litar vode 1 sat i spustila se na 64.
ispiranje sa jos 13,5 litara 78 st. FG = 1065.
Sumnjam u kvasac da nisam uradio starter i sam nacin dodavanja u fermentor.
Pokusat cu da zagrijem jos sledecu sedmicu.
Find Odgovori
haker Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

I da zaboravi napisati, temperatura prostorije, podruma, je bila izmedu 16 i 17 C
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

da li si aerirao sladovinu?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
haker Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Mozda i to, mislim da nije dovoljno, imao sam kucni mixer, ono za kolace i otprilike 2 minute mixao, ma nisma imao onaj nastavak za busilcu, sad imam, i pokusavam izvuci sto moze vise, a drugi put sve ove propuste ispraviti, malo brzopleto, al svi svo to prosli. ohrabri me, sta dalje, temperatura dignuta, malo prodrmao kvasac koji se stalozio, i vec vidim da pocinje aktivnije radit. nadam se da ce uraditi poso ovaj tjedan sledeci, ako ne, pretocim u sekundar i neka odstoji jos jednu sedmicu, pa sta mu bog da.Jesam u pravu?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

svaki dan tresi fermentor da digneš kvasac ponovo u soluciju. tresi tako da rotiraš snažnim pokretima fermentor oko svoje osi, tako da ne dolazi to prskanja i mućkanja piva. podigni temperaturu na 20-ak° i ponovo izmjeri FG nakon 7 dana pa vidi da li pada.

ti ne možeš vidjeti da li kvasac aktivnije počinje raditi kao što kažeš, nego samo nakon što protreseš pivo, oslobađaš postojeći CO2 koji je već otopljen u njemu pa ti radi airlock.
Find Odgovori
mentalist Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Da ne postavljam sliku, postavit ću link http://postimage.org/image/4emmpxz5b/

Da li ću imati problema sa kvascem pri pretakanju i flaširanju što se zadržao na rubovima. da li da lagano promućkam da se slegne na dno?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

mentalist nećeš imati problema kvasac će ti ostati najvjerovatnije po ovim rubovima. i meni se ovo dešavalo isto...
Find Odgovori
mentalist Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

ok, onda ništa ne diram Zivjeli
Find Odgovori
haker Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

I poslije 20 dana, napokon flasirano, sve proteklo uredno po proceduri i sad imam 22 l piva sa dodatkom 160 gr secera, al i poslije podizanja temp, i pomjeranja fermentora znacajno nisam uspio spustiti FG 1025, hm, znaci da sam napravio grasku prilikom dodavanja kvasca, bez startera.
Okus i miris, izvanredan, nisam imao priliku osjetiti ljepsi miris piva do sada. Ako ostane ovako bit ce super.
Sta mu bog da, ako bude eksplozija u podrumu, barem sam na sigurnom. Mi tuzlaci navikli na bombardovanje Big Grin
Mada je u fermentorusleglo se oko 2 cm fino zgusnutog kvasca.
A danas novi pokus, Aurora Ale. Wink
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

haker, ne može ti to imati previše veze s kvascem. sa ili bez startera, kvasac će u većini slučajeva dosegnuti konačnu atenuaciju, jer se on jednostavno množi do mjere do koje je potrebno da bi obradio wort. na stranu što proizvodi u tom slučaju neke druge nepoželjne komponente u pivu, ali atenuaciju bi trebao dosegnuti, a i ako ima nekih manjih odstupanja, FG ipak ne bi smio ostati tako visok. na primjer to se fino može vidjeti u ovom eksperimentu http://sciencebrewer.com/2012/03/02/pitc...x-results/

tvoj problem može biti da si zeznuo kod temperatura ukomljavanja i da si previsoko ukomljavao, zatim da nije došlo do potpune konverzije (ako si prekratko ukomljavao ili fulao temperature puno), a taj problem može nastati i kod velikih oscilacija temperature fermentacije ili ako je pivo bilo na prehladnom pa je kvasac jeednostavno otišao u hibernaciju.....

sve u svemu, pancirku stavljaj kad budeš ulazio u podrum Big Grin i izvještavaj nas kako napreduje Smile
Find Odgovori
haker Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

This post was last modified: 10.02.2013, 12:13 by haker.
He he Pa sta bude, u svakom slucaju obecana je prva tura prijateljima, ovi zedni skandinavci sve osim sirceta piju, pa nadam se da ce moj SNPA biti kao mlijeko novoredencetu, ne sumljam u to uz moj kometar, ma neka uspije jednu sedmicu odlezat pa u akciju a danas je vec spremljen u fermentor AURORA sa malo magnuma uh gorkoo ko zivot, al godi..

i napomena , kao svaki pocetnik, drzim se recepta i to bas tvog sa ovog foruma doslovce, bas kako si napisao, i znas da kao pocetnik si oprezan, al neohrabruj me, znam da cu dobiti pivo i bas me brigas hahaha pozdrav tebi i svima sa foruma

i jos nesto Ja i Obama Presednik SDA imamo najbolji hobi

i jos nesto ja i Obama, predsjednik SDA imamo najbolji hobi na svijetu
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Obama I predsjednik SDA?:chugger:
[/u]
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools