Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

prvo pivo
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

RE: prvo pivo
Da li imas mlin za slad?
Da li imas nesto u cemu ces ukomljavati slad?

Ovo su meni bile dvije najvece prepreke priejnego sam poceo kuhati.
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

opet imaš potencijalni problem jer kvasac iz pivare koji uzmeš je kvasac donje ferementacije kakav koriste sve naše pivare i s njim ti ide poseban režim fermentacije i lagering. to znači da ćeš morati nekako imati kontrolu temperature koja bi morala biti konstantna između 8-12°C za vrijeme fermentacije, a onda oko 0-2°C za vrijeme lageringa koji bi trebao trajati nekih mjesec dana.

svi mi na forumu, uz rijetke izuzetke, koristimo kvasce gornjeg vrenja s kojima je puno lakše raditi, koji fermentiraju na višim temperaturama (oko 18°C) i s kojima nije potrebno raditi lagering.

pripazi na to i pokušaj nekako nabaviti kvasac gornjeg vrenja. ako ne uspiješ, možemo se nekako dogovoriti da ti ja kupim pa pošaljem, nije problem nikakav.

što se hmelja tiče, pitaj koja je sorta u pitanju i obavezno neka ti daju podatak o %AA alfa kiselina, jer bez tog podatka hmelj je praktično neupotrebljiv.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mentalist Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

@jole ns
i ja sam početnik u svemu ovome zato ti i nisam ništa konkretno rekao o samom procesu. Nije da neznam osnove ali mislim da nisam dovoljno potkovan znanjem da bih nekoga podučavao Smile
Što se tiče recepta, ja sam radio približno po receptu sa ove teme http://volimpivo.ba/showthread.php?tid=115. Jedino što sam izbacio ječmene pahuljice a dodao sam više kristal slada

Koliko god da ti neko preko foruma objašnjava teško da možeš shvatiti sam proces dok ne pogledaš uživo šta i kako, a opet nismo svi u mogućnosti da zamolimo nekoga da nam praktično pokaže. Zato se daš po youtube gledanju klipova dok ne legne znanje kako treba Smile

http://www.youtube.com/watch?v=lGbLZ2Tqjfw
http://www.youtube.com/watch?v=EgXsDai0u48
ovdje je otprilike ono što bi te u početku trebalo zanimati
Find Odgovori
jole ns Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

This post was last modified: 13.02.2013, 10:23 by jole ns.
za sarajliju,imam lonac od 35 lit za kuvanjeimam plasticnju burad od 30 i 50 lit.imam bure iz pivare ,prohronsko od 30 i 50 lit,u njemu planiram da ,kako se kaze ,kad procedim pivo i pomesam sa secerom,umeso u flase da sipam u to bure i na njega zavrnem slavinu i hermeticki ga zatvorim i ostavim da odlezi.kad bude gotovo,samo odvrnem slavinu i to je to,...ispravite me u tom krajnjem postupku ,da li je dobar plan.

musice ,ajd ovako,kad nabavim sladovinu ovih dana,koju cu uzeti u B.Palanci,i ako nadjem hmelj sa obaveznim podacima sastojaka,kao sto si rekao,odnosno kad pribavi sladovinu i hmelj kazem ti sta sam nabavio i koje vrednosti,pa ako se nesnadjem za kvasac ,ti mi posaljes odgovarajuci pivski kvasac

a da,za mlevenje imam varijantu u onom malom mlinu,,knauf,,sto mislim da nece moci da se samelje a druga varijanta je krupac za kukuruz onaj stochni ,sto ima tri sita za izbor granulacije
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

jole nema problema samo javi kad sve skupiš. što se bureta tiče, nije ti dobar plan ako nemaš kompletan točionik. jer šta će ti tjerati pivo iz bureta ako nemaš priključen CO2 i sve ostalo? kako namjeravaš otvoriti bure? moj ti je savjet da flaširaš, a ti vidi Smile

što se mlina tiče, ni jedan ni drugi nisu najsretnija rješenja, ali ako baš moraš onda bi taj krupac najvjerovatnije mogao proći, mada postoji šansa i da će ti jako loše mljeti, a to ti može dosta uništiti pivo. najbolje bi bilo da imaš neki stari ručni mali mlin za mak ili za kukuruz kao što je corona mlin ili da ti neko napravi valjkasti mlin.
Find Odgovori
jole ns Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

pitanje: jel poenta da bude sto sitnije samleveno,kao brasno?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

ni slučajno kao brašno. poenta je da ljuske ostanu čitave a da se sadržaj svakog zrna usitni. ovako mora to izgledati

[Image: mlin.jpg]

ovo je jako teško postići bez valjkastog mlina ili nekog sličnog mlina kao što je corona mlin.

kvaliteta mljevenja ti je jako, jako važna ako hoćeš da imaš pravilnu iskoristivost i ako nećeš da imaš probleme prilikom cijeđenja. ako bi samljeo presitno u brašno, sve bi ti se začepilo i ne bi mogao iscijediti sladovinu.
Find Odgovori
jole ns Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

vredna informacija
pitanje:koja je razlika izmedju jecma ,redovnog koji se poznje sa njive i ovog sto ga kupujem npr u B.palanci
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

evo ovdje sam to detaljno objasnio http://volimpivo.ba/showthread.php?tid=14
Find Odgovori
jole ns Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

mogao bi mi dati podatke od nekog pouzdanog i proverenog online prodavca ,gde bih uzeo hmelj i kvasac ili vec mi preporuci nacin nabavke(pouzdane)
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

ovdje imaš na ovoj temi nekoliko dobrih online shopova http://www.volimpivo.ba/showthread.php?tid=40

ja preporučujem www.hopandgrape.co.uk tu možeš sve kupiti što ti treba!
Find Odgovori
jole ns Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

ni jedna u srbiji Sad
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools