Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Amstelove kućne čarolije
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

RE: Starter
(28.09.2014, 09:35 )Rodney Wrote: Kakvo malo, vidjet ćeš kad počne sutra krčkati... Smile

samo nek krcka Big Grin
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

sada trebaš odmah drugu turu zakuhati Big Grin biće ovo fina piva.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

50,00 g Northern Brewer [3,70 %] - Boil 60,0 min Hop 4 19,8 IBUs,
Možda griješim, čini mi se da je ovo previše hmelja na 60 min, {Northern Brewer [3,70 %]}, čini mi se da ovaj hmelj ima min 7% aa?.
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

(28.09.2014, 10:34 )mange_tout! Wrote: sada trebaš odmah drugu turu zakuhati Big Grin biće ovo fina piva.

Nadam se da ce biti..Eno,krcka se,radi vrenjaca kao luda..Samo da se nije zarazilo al nebi trebalo jer sam spricao ko lud s oni oxi sredstvom Tongue

@ stane 2006
Nemam pojma na pakovanju je pisalo alpha 3,70%..ako su proizvodjaci zeznuli,zeznuo sam i ja Smile

Iace pravo sam zadovoljan pikcnic hladnjakom.Drzao je temp cijeli sat kako treba..Ugradio sam mu cesmicu,al ne i one filter cijevi..Umjesto toga sam kupio zavjesu..do jaja...prostro je po hladnjaku,ista nije proslo..kad sam izvadio slad hladnjak cist kao nov Big Grin
Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Pozdrav,
Tek pocinjem sa prikupljanjem potrebne opreme za spremanje piva, imam jedno pitanje.
Imam piknik frizider koji bih koristio za ukomljavanje, ali je zapremine 25 litara.
Je li to premalo? Znam da se preporucuje 30.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

puno bi bolje bilo da imaš veći, jer bi mogao veće ture praviti. pokušaj naći veće zapremine. ako ne nađeš improvizuj, napravi npr. od obične bačve. samo je dobro izoluj kako bi dobro čuvala temperaturu.
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

(30.09.2014, 08:27 )mange_tout! Wrote: puno bi bolje bilo da imaš veći, jer bi mogao veće ture praviti. pokušaj naći veće zapremine. ako ne nađeš improvizuj, napravi npr. od obične bačve. samo je dobro izoluj kako bi dobro čuvala temperaturu.

da te neko pita da opišeš jednom riječi hobi pivarstvo, ovo bi bila ta riječ Smile

@galabl: mi kada smo prikupljali opremu nismo mogli naći dovoljno velik frižider, pa smo izolirali plastično bure i namontirali onaj filter na njega. vrlo smo zadovoljni sa tom opcijom, drži temperaturu savršeno
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Kod mene je frizider 25l,ali ja ne pucam na vise..Da dobijem 19-20l piva dosta..Hebiga u stanu sam,nisam u mogucnosti izvoditi vece egzibicije..

Inace sto se tice piva,vec je sedmi dan u fermentatoru..Danas sam nabavio flase,i sve za pretakanje i dezinfekciju i ono drvce za susenje flasa..Kako u biti ovaj Star san radi..Cini mi se neka hebena kiselina,ili?

Koliko bi secera trebao ubaciti za karbonizaciju? Dali je bolje secer umutiti sa kljucalom vodom ili ga samo ubacivati jednu po jednu bocu?

Pozz
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

flaše dobro operi. posebno obrati pažnju na mjesto gdje se zid spaja sa dnom flaše. tu se najviše prljavštine skuplja.

star san radi na principu niske pH vrijednosti. kada popsrkaš opremu u takvom ambijentu spore i bakterije ne mogu opstati pa trenutno ugibaju.

mi obično karboniziramo sa 6-8 g/l šečera. mislim da će ti biti dovoljno recimo 6,5-7 g/l. ovo sve zavisi od stila piva. pšenična karboniziramo sa preko 7 g/l, a bittere sa puno manje šećera.

kada izvagaš šećer stavi ga u duplo vode (npr. 100 g šećera u 200 ml vode), razmuti ga da se otopi u vodi, poklopi šerpu i to sve stavi na vatru neka ti ključa 2-3 minute. kada si to odradio ostavi da se hladi, a možeš i brzinski ohladiti tako što ćeš tu šerpu staviti u sudoper sa hladnom vodom. uglavnom snađi se Big Grin

nakon toga možeš pristupiti dezinfekciji, pretakanju i flaširanju.
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Super..Uzeo sam bijele providne boce od 0,5 sa onim dihtung cepovima...Vidio sam na netu da ljudi ne preferiraju bijele boce zbog svjetlosti,al meni pase kao pocetniku i zbog ciscenja a i da pratim jeli sve u redu s flasiranim pivom Tongue
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

nisu dobre providne boce. uv zrake utiču strašno loše na hmeljne komponente u pivu. smeđe i zelene boce odbijaju te zrake u dobra doba. međutim, ni u njima piva nisu sigurna ako su duže vremena na dnevnoj svijetlosti. ako ikako možeš nabavi smeđe boce. ako ne možeš, flaširaj pivo kada zađe sunce i strogo flaše čuvaj na tamnom mjestu gdje ne može doprijeti dnevna svijetlost.

i koje su to bijele flaše? ako su one iz supermarketa, one uopšte nisu pogodne za pivo. mislim da su zidovi veomatanki i da može doći do pucanja. isto tako ne dihtuju dobro.

pokušaj naći pivske flaše.
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

This post was last modified: 04.10.2014, 10:09 by Amstelovich.
Ma uzeo sam pola smedji,pola providnih..ove providne su bas do jaja..al nista,ionako se dan skracuje a one ce ici dole u ostavu gdje nema nikakvih prozora tako da bi trebalo biti ok...

Pivske su i ove,kupio ih u brew shopu..dosta su cvrste..
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools