Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ukratko o kvascu
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

RE: Ukratko o kvascu
Da li je bas obavezno da se suvi kvasac iz kesice rehidrira ili se moze direkt onako iz kesice ubaciti u sladovinu u fermentoru?
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

This post was last modified: 09.06.2016, 07:26 by spageti.
Bolje ga je redehidrirati vodom.
Zakuhaj vodu deset minuta i pusti je da se ohladi.
Poklopi je sterilnom folijom.
Kad se ohladi na nekih 20ak stupnjeva, stavi kvasac i pusti ga pola sata.
Povremeno njezno promjesaj.

Neka ti temperatura vode bude priblizna temperaturi sladovine prije pitchiranja.

Redehidrira se u vodi jer seceri iz sladovine djeluju na stanice kvasca tako da kvasac ne može primiti vodu kroz staničnu membranu, da bi započeli metabolizam, pa uslijed toga i umiru.

Laički rečenoSmile
Find Odgovori
Kazbek Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Da li je dovoljno staviti kvasac u prokuhanu vodu ili je pozeljno dodati secer ili suhi extrat ?
U kojem vremenskom razdoblju je pozeljno iskoristiti redehidriran kvasac nakon sto je "nadoisao"?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

(16.01.2016, 08:33 )Kazbek Wrote: Da li je dovoljno staviti kvasac u prokuhanu vodu ili je pozeljno dodati secer ili suhi extrat ?
U kojem vremenskom razdoblju je pozeljno iskoristiti redehidriran kvasac nakon sto je "nadoisao"?

ne, samo voda i nista vise. i to obicna voda, a ne RO. kvasac koristis odmah, nakon maksimalno pola sata.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Kazbek Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Super hvala!
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV

jucer sam zakuho english mild sa mangrove jacks m03. isplati li se peglati sa ovim kvascem i ispirati ga za sljedece ture?
WWW Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

(03.02.2016, 10:44 )zlimfur Wrote: jucer sam zakuho english mild sa mangrove jacks m03. isplati li se peglati sa ovim kvascem i ispirati ga za sljedece ture?

suhi kvasac u home brewingu nikad ne bih ispirao osim za ljutu muku. jednostavno se ne isplati.
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV

(03.02.2016, 12:31 )pivska mušica Wrote:
(03.02.2016, 10:44 )zlimfur Wrote: jucer sam zakuho english mild sa mangrove jacks m03. isplati li se peglati sa ovim kvascem i ispirati ga za sljedece ture?

suhi kvasac u home brewingu nikad ne bih ispirao osim za ljutu muku. jednostavno se ne isplati.

tako sam i ja konto.. Wink
WWW Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

(03.02.2016, 12:31 )pivska mušica Wrote:

Pa sve zavisi, kolike su potrebe za kuhanjem i za koju se cijenu može nabaviti. Ovdje cijene nisu zanemarive. Kod OldBridza npr. kesica US08 košta 8KM. Cijena od 16KM na kuhanje ture od 40L nije prevelika, ali ja bih je radije utrošio na hmelj, ako je moguće.

Ispirati nije jednostavno, ali mislim da dosta ljudi prelije sladovinu preko kvasca iz prethodne ture. Ja sam jednom to radio, i pivo je bilo super, odnosno nisam primjetio nikakve razlike. Za sljedeću turu upravo to planiram, zakuhaću 45L i to preliti preko kvasca koji ostane iza ove ture koju sam kuhao za vikend od 22L. Na ovaj način se može napraviti određena ušteda, a neće uticati na kvalitet piva, do možda treće generacije kvasca.
WWW Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV

(03.02.2016, 03:41 )danny_boy Wrote: Pa sve zavisi, kolike su potrebe za kuhanjem i za koju se cijenu može nabaviti. Ovdje cijene nisu zanemarive. Kod OldBridza npr. kesica US08 košta 8KM. Cijena od 16KM na kuhanje ture od 40L nije prevelika, ali ja bih je radije utrošio na hmelj, ako je moguće.

Ispirati nije jednostavno, ali mislim da dosta ljudi prelije sladovinu preko kvasca iz prethodne ture. Ja sam jednom to radio, i pivo je bilo super, odnosno nisam primjetio nikakve razlike. Za sljedeću turu upravo to planiram, zakuhaću 45L i to preliti preko kvasca koji ostane iza ove ture koju sam kuhao za vikend od 22L. Na ovaj način se može napraviti određena ušteda, a neće uticati na kvalitet piva, do možda treće generacije kvasca.

znaci, teoretski (premalo sam se bavio temom o kvascima) mogo bi skuhati npr. english brown ale, i kad prebacim english mild u bottling bucket, samo preliti skuhanu turu preko onog sto na dnu ostane u fermentoru?
WWW Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

Da, možeš to, u tom slučaju ja bih odvadio dvije trećine kvasca, i prelio novu sladovinu na preostalu trećinu. Naravno, ako si kuhao DIPA a preko toga nalijes kolsch, ne ide nikako. Ili ako si kuhao tamno pivo pa preko tog taloga nalijes svijetlo, opet ne ide jer će ti ofarbati, a i okusa ostaviti. Znači moraju biti slična piva. Drugi problem je što na isti dan moraš odraditi i kuhanje i flasiranje...
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Imam nekog kvasca "viska" ali svaki put cu poslije 3-4 dana fermentacije odvaditi top kropingom jednu teglu kvasca i zadrzati za naredno kuhanje.Nije to nikakva stednja nego je to ubicajena stvar koja se moze raditi bez ikakvih posledica na pivo.Vjerujem da se moze cak i vise puta reciklirati na taj nacin.
http://www.mrmalty.com/calc/calc.html
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools