lakosta88
1.050 OG, 4,91% ABV
|
RE: Sweet Stout & IPA
This post was last modified: 31.12.2017, 02:04 by lakosta88.
(31.12.2017, 12:17 )danny_boy Wrote: (31.12.2017, 12:09 )lakosta88 Wrote: Kod mene se ispostavilo da su sve ove teorije slabo dokazive. Ja sam do sad us05 koristio 2 puta direktno iz vrecice,jedan put sam ga hidratizirao a ostala kuhanja (najvise njih) sam koristio kvasac iz predhodne ture. Kvasac koji ostane u fermentoru sa nesto piva samo prespem u sterilne tegle. Starost i kolicina tog kvasca je uvijek varirala. Nikad nisam racunao koliko tog kvasca da stavim. Jednostavno teglu sa kvascem ugrijem na sobnu temperaturu na dan kuhanja. Za sada sve radi kako treba. Fermentacije uvijek krenu na vrijeme i stopanja nema. Takodje nisam primjetio offove. Ali mozda ja previse i rizikujem. Svakako pocetnici treba da se drze propisanih pravila po pitanju pichinga.
Da li ko od iskusnijih ima losa iskustva kada su bili malo aljkavi kao ja? Pa to ti nije isto koristiti suhi iz vrecice kao i isprani.
Isprani je vec hidratisan i moze se slobodno nasuti na wort. Jedino se pravi starter ukoliko treba.
Cisto radi pravilnog ucenja onih koji tek pocinju. Kvasca treba biti taman onoliko koliko proizvodjac na deklaraciji napise. Moze ga biti manje ili vise za odredjene pivske stilove ali to je za napredne korisnike koji tacno znaju sta time zele napraviti (npr @Das Bier i njegovi Weizeni..).
Ukoliko kvasca nema u trazenim granicama dobices naravno pivo, ali sa nepozeljnim mirisima i okusima koje cesto ni sami pivari ne prepoznaju kao greske u pivu.
Zato se nadam sa ce nam predsjednik kupiti vise te kitove pa da odradimo obuku, prodje jos jedna godina...
Ma nisam mislio da je isti rehdrisan i isprani nego sam pokusao objasniti kako kvasac nije takva "babaroga" u pivarstvu kakvom se smatra. Ja isprani recimo drzim sa preostalim pivom iz te ture u jednoj tegli.
(31.12.2017, 12:32 )Stane Wrote: Kolega lakosta88, tvoje zadnje pitanje o eventualnoj aljkavosti je jako dobro pitanje al stvarno, da bi dobio odgovor na to pitanje pošalješ pive na takmičenje i sve odgovore ćeš dobiti.
Ja sam bio aljkav, poslao pivo na takmičenje i dobio šamar koji me je dobro otrijeznio.
Kitove pod hitno nabaviti
Mislim da je ovo najbolji odgovor. Moje pivo je meni odlicno jer nema infekcije ili neki jak ocit off. Vjerovatno ne znam za puno bolje jednostavno zivio
Beer is not the answer. Beer is the question. "Yes" is the answer.
|
|
|
Pivdzija
1.090 OG, 8,95% ABV
|
(31.12.2017, 12:52 )danny_boy Wrote: [quote='lakosta88' pid='40252' dateline='1514675585']
Koliko me sjecanje sluzi ukoliko se kvasac prethodno ne rehidrira nego suh ubaci u sladovinu automatski se unisti veliki postotak stanica. Mozda cak i do 70%. Ovo moze biti razlog sporijeg starta, ali i rezultat drugih problema...npr underpitch koji ce prouzrokovati offove.
Pored toga, rehidriranje se mora obabiti sa vodom u kojoj ima minerala, ne smije (treba) biti destilovana ili RO.
Chris White iz White Labs-a u svojoj knjizi Yeast: The Practical Guide to Beer Fermentation kaže da ubacivanjem nerehidridanog kvasca u wort se izgubi otprilike 50% zdravih ćelija.
Koliko zdravih ćelija u kesici ima ovisi o skladištenju i roku trajanja...
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
|
|
|
goramljak
1.020 OG, 1,95% ABV
|
Pozdrav ekipa,
evo 29.12 sam kuhao ovaj Stout, ali smanjio sam turu tako da na kraju ispalo mi je 6l pive. Kao sto rekoh experimentiram sa stilovima i pokusavam kuhati cim vise da vidim u kojem smjeru da idem dalje prije nego nadogradim opremu. Prije nego sam ubacio laktozu uzeo sam uzorak pive i ohladio te izmjerio OG. Dobio 1058. Kod fermentacije sam ubacio suhi ne hidrirani kvasac US-Safale 05 i pusti tako da fermentira na 21. Nakon eto 15-16 dana prebacio u sekundar i sad mislim spustiti na 16 jer tako je po receptu, medutim eto i nakon evo 15-16 dana OG/FG je 1055. Pa mi se cini da kvasac i nije bas nesto uradio. Ima kakva pomoc oko ovog? Ima pivi spasa? Sta da radim?
Hvala unaprijed.
|
|
|
goramljak
1.020 OG, 1,95% ABV
|
(06.12.2017, 08:19 )goramljak Wrote: Hey ekipa,
evo spremam se kuhati prvi Sweet Stout & IPU.
Evo recepta za Stout. Znaci da napomenem kuhat cu BIAB-om.
Sweet Stout (15 litara)
iako je recept za 19, ali cu skalirati kroz par dana.
INGREDIENTS
For 5 Gallons (19 L)
7.0 lb (3.18 kg) pale malt
1.0 lb (0.45 kg) roasted barley
1.0 lb (0.45 kg) lactose (15 minutes before end of boil)
0.75 lb (340 g) 60° L crystal malt
0.75 lb (340 g) Munich malt
0.75 lb (340 g) chocolate malt
0.5 lb (227 g) flaked barley
0.5 lb (227 g) flaked oats
0.3 oz (8.5 g) Magnum pellet hops, 13% a.a. (60 min)
1.0 oz (28 g) E.K. Goldings pellet hops, 5% a.a. (10 min)
California ale yeast
SPECIFICATIONS
Original Gravity: 1.068
Final Gravity: 1.016
ABV: 7%
IBU: 19
SRM: 41
DIRECTIONS
To brew the Left Hand Milk Stout clone, mash at 151°F (66°C) for 90 minutes. Boil for 90 minutes, following hop schedule. Add lactose 15 minutes before end of boil.
Ferment at 70°F (21°C), then condition in secondary at 60°F (16°C) for at least one week.
Ako tko ima iskustva sa stautima pls neka javi kako i na sto da pripazim. Prvi put kuham ovaj stil pa bilo kakav savjet dobro dosao je. Mislim da cu kuhati da dobijem 10l u fermentoru da ne zeznem previse. Pa tako da cu isto morati skalirati ovaj recept i malo ga prilagoditi pa ako netko moze pomoci please!
Hvala unaprijed.
(13.01.2018, 05:07 )Stane Wrote: Jedino ubaciti drugi kvasac, nešto gadno ne štima Vec ima jedna cijela vrecica na 6 litara. Medutim imam jos jedan paketic pa mogao bih uzeti pola i rehidrirati i onda staviti. No onda je pitanje koliko opet treba drzati?
|
|
|