Thread Rating:
  • 2 Vote(s) - 4.5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

aMater Kuhanja
lakosta88 Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

RE: aMater Kuhanja
Tuga. Najgore kad nesto lose krene sve se poremeti i onda nastaje panika Smile strah od infekcije i sl. Koji ti je filter na mt-u?
Beer is not the answer. Beer is the question. "Yes" is the answer.
Find Odgovori
Mater Away
1.050 OG, 4,91% ABV

(06.11.2017, 12:43 )lakosta88 Wrote: Tuga. Najgore kad nesto lose krene sve se poremeti i onda nastaje panika Smile strah od infekcije i sl. Koji ti je filter na mt-u?
Jucer sam ko za vraga koristio flex cijev od vodokotlica. Kada je zapelo stavio sam onaj od bakrenih cijevi.

Promaklo mi da sam morao skociti i po plin, nakon sto sam ukomio. Kuhanje je ispalo totalni promasaj, vidimo kakvo ce pivo ispasti, nadam se ok.
Svaki čovjek ima svoj blues!
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV

tako pivo ispane najbolje..
WWW Find Odgovori
Mater Away
1.050 OG, 4,91% ABV

(06.11.2017, 02:06 )zlimfur Wrote: tako pivo ispane najbolje..
Aaa... Vidjet demo sta ce biti.
Find Odgovori
lakosta88 Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

(06.11.2017, 01:55 )Mater Wrote:
(06.11.2017, 12:43 )lakosta88 Wrote: Tuga. Najgore kad nesto lose krene sve se poremeti i onda nastaje panika Smile strah od infekcije i sl. Koji ti je filter na mt-u?
Jucer sam ko za vraga koristio flex cijev od vodokotlica. Kada je zapelo stavio sam onaj od bakrenih cijevi.

Promaklo mi da sam morao skociti i po plin, nakon sto sam ukomio. Kuhanje je ispalo totalni promasaj, vidimo kakvo ce pivo ispasti, nadam se ok.

Ja koristim ono za plin sire i od 1m. Sa psenicnim nisam imao problema. Da nisi pustio brzi protok odmah u startu?
Bice to dobro pivo. beer
Beer is not the answer. Beer is the question. "Yes" is the answer.
Find Odgovori
Mater Away
1.050 OG, 4,91% ABV

This post was last modified: 06.11.2017, 04:20 by Mater.
(06.11.2017, 03:27 )lakosta88 Wrote:
(06.11.2017, 01:55 )Mater Wrote:

Ja koristim ono za plin sire i od 1m. Sa psenicnim nisam imao problema. Da nisi pustio brzi protok odmah u startu?
Bice to dobro pivo.
Na to od pocetka pazim, otvaram postepeno i nikada do sada nisam imao frke, iako nisam bas mnogo koristio flexi, u vecini slucajeva sam na bakru. Zadnji put kada sam prao petljao sam oko njega i mozda je to razlog zasto je stopao, stvarno ne znam.

Na mom vodokotlicu je puno veci promjer cijevi, razmisljao sam skinuti njega a namontirati ovaj sto koristim. Na kraju mi se nije dalo petljati. Nikako da stignem do inox centra kupiti perforirani lim i od njega napravim lazno dno. Ljen sam , do sada je sve funkcioniralo dobro pa sam odgadao.

Planiram si napraviti herms. Za pocetak samo HLT,a ostalo po malo. Neznam kaze kobra da sam spalio na mozak, mozda i jesam.

Zanima me kako ste vi upgrejdali svoju opremu i koliko vam je vremenski trebalo? Mozda se pozurujem, mozda nebi trebao?
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

Jel unutar mrežice ugurana žičana bakrena spirala?
Find Odgovori
Mater Away
1.050 OG, 4,91% ABV

(06.11.2017, 04:28 )Stane Wrote: Jel unutar mrežice ugurana žičana bakrena spirala?
Je!
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

(06.11.2017, 04:32 )Mater Wrote:
(06.11.2017, 04:28 )Stane Wrote: Jel unutar mrežice ugurana žičana bakrena spirala?
Je!
Huh, onda te sreća ne mazi, ja od početka i na malom i na velikom sistemu koristim i nikada nije zastopalo pa ni sa pšeničnim
Find Odgovori
Mater Away
1.050 OG, 4,91% ABV

This post was last modified: 04.03.2018, 08:57 by Mater.
(06.11.2017, 04:47 )Stane Wrote:
(06.11.2017, 04:32 )Mater Wrote:
Je!
Huh, onda te sreća ne mazi, ja od početka i na malom i na velikom sistemu koristim i nikada nije zastopalo pa ni sa pšeničnim
Zbog tvog upitnika, vrag mi nije dao mira.
Find Odgovori
svestenik Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Kakvo ti je podesavanje mlina ? Da ne melje presitno pa imas puno brasna ?

Nadji duze crijevo, ta investicija se isplati. Ja sam u lokalnom baucentru svojevremeno nasao isto to crijevo ali duzine 1 metar. Oba kraja sam spojio na T racvu pa to pricvrstio na ventil. Sa tim sistemom nikad problema nije bilo u procesu ukomljavanja.

Kasnije sam ga prebacio u kotao za kuhanje, jednako efikasno zadrzava i cestice hmelja kad dodje vrijeme za pretakanje u fermentor.
Find Odgovori
Mater Away
1.050 OG, 4,91% ABV

This post was last modified: 04.03.2018, 08:57 by Mater.
(06.11.2017, 10:09 )svestenik Wrote: Kakvo ti je podesavanje mlina ? Da ne melje presitno pa imas puno brasna ?

Nadji duze crijevo, ta investicija se isplati. Ja sam u lokalnom baucentru svojevremeno nasao isto to crijevo ali duzine 1 metar. Oba kraja sam spojio na T racvu pa to pricvrstio na ventil. Sa tim sistemom nikad problema nije bilo u procesu ukomljavanja.

Kasnije sam ga prebacio u kotao za kuhanje, jednako efikasno zadrzava i cestice hmelja kad dodje vrijeme za pretakanje u fermentor.

neda mi se zezati sa cijevima,samo sam ekpeimentirao da vidim sto me bolje sluzi.Ostajem pri bakru,za sada menije izdao.

Sto se lonca za kuhanje tice,mislio sam isto bakreni,filter,cjedilo ili kako vec...napraviti.Vidjeh na nekoj drugoj temi tu na forumu,ne sjecam se cijoj.Zanima me kako se ponasa i dali ce biti OK.

Mali update.
Zadnje kuhanje je proteklo kako je,tj.nikako.Fermentacija nije krenula a proslo je tri dana.Bio sam prisiljen kegirati turu koja je bila na cold crashu 1 dan,da bih spasio zadnju turu,posto kvasca nisam imao,ustvari imao sam,cider i saflager.Cak je i saflager dolazio u obzir ali odlucio sam kegirati i iskoristiti kvasac.

Odradio sve i dodao kvassac,iz prijasnje us-05 u zadnju turu,te drzao prekrizene prste.Isti dan pred vecer proradio,eno ga jos brcka.Nitko sretniji!
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools