Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pomoć oko malo naprednijeg sistema
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

RE: Pomoć oko malo naprednijeg sistema
[img][Image: plinski-kotlovni-gorilni.jpg][/img]

Ovo mi je plamenik, koji se danas nakon mjenjanja ovog ventila

[img][Image: ventil.jpg][/img]

ponovo rodio i zaživio u svom sjaju banana
Od danas dalje, trebat ču da meljem slad dan prije kuhanja, jer neče biti više vremena dok voda ne dostigne temperaturu ukomljavanja. Sljedeča tura je planirana 22. ili 23.3. i nadam se, da ču skratiti vrjeme kuhanja na oko 4,5 sati beer
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

gdje si kupio ventil i kako izgleda? možda bi i mi svoj plamenik iznenadili Smile
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

(13.03.2014, 09:48 )Pivdzija Wrote: gdje si kupio ventil i kako izgleda? možda bi i mi svoj plamenik iznenadili Smile

sve je dobro dok plamenik ne iznenadi vas Big Grin Big Grin

viđao sam u merkuru! jel imate merkur u mostaru?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

(13.03.2014, 09:48 )Pivdzija Wrote: gdje si kupio ventil i kako izgleda? možda bi i mi svoj plamenik iznenadili Smile

Kupio sam u jednoj privatnoj radnji, a stavio sam i sliku ventila. Ima sigurno u Merkuru. Platio sam 4€. Sudeči po viđenom, plamen je bar 500% jači. Sa starim ventilom nije bilo razlike između malo otvorenog i do kraja otvorenog, a sada je razlika drastična beer Radi ko aparat za varenje.
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Juče sam prvi put kuhao pivo sa novim ventilom i skratio vrjeme kuhanja za jedan sat, na 4,5h. banana
Jedino vodu sipam dan ranije, da ispari hlor, sve ostalo sa vaganjem, vlaženjem i mljevenjem slada, vaganjem hmelja, kuhanjem, aeriranjem 10min sa bušilicom i nakon svega pranjem opreme, stane u ovih 4,5h. U fermentoru je 22L portera Smile
Sad je vrjeme, da se počne razmišljati o duploj varianti, znači o kuhanju 40L piva.
Bio mi je to več 14. a.g. u ova 4 mjeseca very-drunk
Sutra kuham ESB Smile
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

(13.03.2014, 10:13 )mange_tout! Wrote: mislim da su moguća dva problema.

1.da ti je star regulator. mi smo na početku koristili regulator koji je bio veoma star (sigurno 20 godina) i imali smo problema sa kuhanjem, mada ni blizu tvojim. kada smo kupili novi regulator preporodili smo se.

2. drugi mogući problem je da nisi podesio kuhalo. imaš jednu "navlaku" koju trebaš otvoriti, odnosno svući. ne smiješ je skidati, nego samo povući, odnosno pomoću nje regulišeš plamen. ako ti je plamen crven onda nije dovoljno kaloričan, odnosno nema dovoljno snage. plamen mora biti u potpunsti plav i kao takav ima mnogo jaču snagu. takođe, plavi plamen ne prlja šerpu, odnosno ne ostavlja crne mrlje po njoj.

evo kako izglada ta "navlaka", zaokružena je crvenim krugom

[Image: kuhalo.JPG]

A gdje ima kupit ovakav gorionik (u Sarajevu)? koja je cijena ok?
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

(17.04.2014, 10:34 )Goggy Wrote:
(13.03.2014, 10:13 )mange_tout! Wrote: mislim da su moguća dva problema.

1.da ti je star regulator. mi smo na početku koristili regulator koji je bio veoma star (sigurno 20 godina) i imali smo problema sa kuhanjem, mada ni blizu tvojim. kada smo kupili novi regulator preporodili smo se.

2. drugi mogući problem je da nisi podesio kuhalo. imaš jednu "navlaku" koju trebaš otvoriti, odnosno svući. ne smiješ je skidati, nego samo povući, odnosno pomoću nje regulišeš plamen. ako ti je plamen crven onda nije dovoljno kaloričan, odnosno nema dovoljno snage. plamen mora biti u potpunsti plav i kao takav ima mnogo jaču snagu. takođe, plavi plamen ne prlja šerpu, odnosno ne ostavlja crne mrlje po njoj.

evo kako izglada ta "navlaka", zaokružena je crvenim krugom

[Image: kuhalo.JPG]

A gdje ima kupit ovakav gorionik (u Sarajevu)? koja je cijena ok?

mi smo ovaj u mostaru, na pijaci, kupili za 25 KM. u prodavnicama (sjemenarna mostar) je 40-45 KM. pogledaj u bingu. u mostarskom bingu je bilo, i to dvije izvedbe. jedna sa 3 noge i ovakav. cijene 30-45 KM, ne znam sada tačno koliko je koji koštao
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Thx. Danas sam vidio u Sarajevu u Merkuru 80 KM, pa kontam puno..
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

(17.04.2014, 11:01 )Goggy Wrote: Thx. Danas sam vidio u Sarajevu u Merkuru 80 KM, pa kontam puno..

preskupo je to. takvu cijenu sigurno određuje njegova snaga. ovaj naš je 4,5 kW, taj od 80 KM je sigurno puno jači.

ispravka: nije on preskup jer sigurno vrijedi te pare ako ima veću snagu od ovog našeg. međutim, mislim da ti je sasvim dovoljan od 4,5 kW.
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Da 8 KW. Za ture 20- 30l koja treba jačina?

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

(17.04.2014, 11:11 )Goggy Wrote: Da 8 KW. Za ture 20- 30l koja treba jačina?

sigurno je i kvalitetniji taj od 80 KM. sasvim dovoljan ti je ovaj kao u nas (4,5 kW). mi kuhamo 40 l i dobro nas služi.
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Thx

Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools