Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Uradi sam Yeast Nutrient
stera Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Uradi sam Yeast Nutrient
Ima dosta na netu o tome kako smuckati Yeast Nutrient za vino, a manje za pivo. Koje recepture vi koristite?
Jel postoji neka zadovoljavajuca 'formula' koju mogu da sastavim odlaskom u prvu prodavnicu?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: Uradi sam Yeast Nutrient
ja zaista mislim da nije potrebno. imao sam pola kile wyeast nutrienta. nekom sam ga poklonio. nutrienti se koriste u baš baš jakim pivima, recimo preko 1.1 OG ali uz dovoljnu aeraciju i ostalo, u sladu ima dovoljno hrane za kvasac da uspješno odradi fermentaciju. velika mana nutrijenata je i ta da ih obožava gamad koju mi mrzimo (bakterije koje kontaminiraju pivo), pa time povećavaš rizik od infekcije.

ne kažem da ćeš naštetiti pivu s nutrijentom, ali sam siguran da ti korištenje nutrijenta neće donijeti bolje rezultate u smislu boljeg piva.

Cink je ključan i znam da ljudi dodaju tablete cinka, ali opet cinka ima navodno u dovoljnim količinama u samom sladu. Za razliku od mošta, sladovina od žitarica sadrži daleko više korisnih tvari za kvasac. Mišljenja su podijeljena, a ja ti iz svog iskustva mogu reći da apsolutno nikakvu razliku nisam vidio kad sam koristio nutrijent.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
stera Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Mislio sam da ga dodam u starter.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

neces pogriješiti, ali nećeš ništa puno ni dobiti. to je samo moje mišljenje, ali svakako da potičem eksperimente i vlastito iskustvo, tako da - samo daj, pokušaj. možda skontaš nešto što ja nisam, što bi mi bilo jako drago. Smile ja sam ga stavljao jako dugo jer sam nabavio to veliko pakovanje i onda mi se jedno pivo inficiralo, pa sam posumnjao da bi i to mogao biti razlog i onda sam prestao. do tada nisam primjetio nikakvu značajnu razliku, niti u pivima niti u starterima....cink je prema onome što se piše, ključna stvar, ali kao što sam rekao, izgleda da ga ima sasvim dovoljno u samom sladu tako da...ne znam, probaj pa nam javi rezultate!
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

ja sam razmisljao da bi kao yeast nutritijent mogao da korisiti ispran pa prokuvan kvasac.
koliko sam shvatio zive i zdrave celije kvasca koriste delove raspadnutih i izumrelih celija. sto bi znacilo da ako ja dodam u strater kasicicu bilo kog ispranog kvasca, zatim isti starter prokuvam 15min i time pobijem sve zivo u njemu. dobicu strter koji je obogacen organskim materijama koje zive celije mogu da koriste.
ispravite me ako negde gresim Smile
Find Odgovori
stera Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Neki kuvaju pekarski kvasac i njime hrane nas pivarski kvasac.
Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Ili tako.

Sent from my SGH-T999 using Tapatalk
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools