Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Rafterova knjiga piva
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Rafterova knjiga piva
ne znam, najbolje je skini tu plastiku, neces nista uzburkati. koliko se sjecam ta plastika se lako skida. pa uslikaj pa stavi da vidimo.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: Rafterova knjiga piva
Slikao sam u komori kako izgleda. I ovo malo što je bilo prstena sa strane je nestalo dok sam djelimično skinuo plastiku.

       
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Rafterova knjiga piva
ne znam, jedino ce ti uzorak za hidrometar reci da li je bilo fermentacije. po slikama ovim mi je jako cudno da nema onaj obruč po staklu, a posebno jer je S04 u pitanju koji ima dosta visok krauzen i prilicno je agresivan....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: Rafterova knjiga piva
Mjereno, FG 1012
Znači bilo je fermentacije...
E po receptu je to tu negdje, šta mi je raditi, da stoji još u fermentatoru ili da pretočim u sekundar ili?

   
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: Rafterova knjiga piva
@rafter

Najbolje je pivo ostaviti na kvascu da stoji oko 21dan. Nakon toga cold crash i presuti u
posudu za flaširanje.

Pretakanje u sekundar se radi kada se želi ili suho hmeljiti, ili radi dodatnog bistrenja.

Probao sam razne varijante i da stoji pivo na kvascu 21dan i da ga pretočim u sekundar
nakon 10dana i mogu sa sigurnošću reći da bolja piva ispadnu ako se pivo ostavi na
kvascu najmanje 21dan.

Najveći problem početnika jeste nedostatak strpljenja, ali vremenom ćeš i tu vještinu
savladati Big Grin
WWW Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Rafterova knjiga piva
koliko dugo ti je na fermentaciji?
ja bih ostavo još 2-3 dana i opet izmjerio uzorak. ako je isti FG onda flaširaj
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: Rafterova knjiga piva
This post was last modified: 25.03.2014, 03:38 by danny_boy.
Moguće je i ovo napraviti što je savjetovao Pivdzija, ali iz mog iskustva takva piva
onda duže dozrijevaju u bocama(ako se radi o vremenu od nekih 10tak dana od
stavljanja kvasca). Često sam na takva piva dobio komentare da se osjeti kvasac
i da su "mlada"...

Znači, bilo šta od ovog da napraviš dobićeš dobro pivo. Mada, sam ćeš vremenom
skontati šta ti više odgovara. Svakako da treba probati razne metode i stalno istraživati,
jer samo na taj način se i može napredovati.
WWW Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: Rafterova knjiga piva
Tacno je 13 dana u fermentatoru. Ma bitno je da je odradila fermentacija, ostavicu jos da odstoji do kuvanja iduceg piva.
Jedno pitanje, jel moguce da ovako mlado pivo ima slankast ukus? I mogu li cold crush uraditi u botling bucketu?
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: Rafterova knjiga piva
This post was last modified: 25.03.2014, 04:22 by danny_boy.
Možeš cold crash odraditi i u botlin bucketu ali kad dodaš šećer i promiješaš
onda će ti se opet sav talog podići tako da to nema smisla. Ali vidi šta je
još jedan problem sekundara koji je značajan.

Na mnogim mjestima se pominje da je jedan od odlučujućih faktora na
okus piva što manja oksidacija piva. To znači što manje kontakta sa
zrakom. Nakon što pretočiš u sekundar, iznad piva će ti se formirati
sloj zraka i time pivo više neće biti zaštićeno od oksidacije. To može
značajno uticati na okus piva. Nakon što započne fermentacija iznad
piva se formira sloj CO2 koji štiti pivo od zraka, a svaki put kad se otvara
poklopac fermentora ovaj sloj se narušava i tako pivo ostane nezaštićeno.
To je pored povećanja mogućnosti infekcije još jedan jako bitan razlog zbog
čega nije preporučljivo otvarati poklopac fermentora.

Ti okusi koji ti se sada javljaju je teško protumačiti dok ne prođe neko
vrijeme koje je potrebno za stabilizaciju okusa. Vjeruj, dok je pivo mlado
ne treba ga ni pokušati ocjenjivati jer se to stalno mijenja.
WWW Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Rafterova knjiga piva
realno gledajući ti si početnik isto kao i mi. i po mome skromnom mišljenju ne isplati se na početku "zamarati" sa sekundarom. toliko toga može poći po zlu pri samom pretakanju u sekundar, da je ispočetka najbolje raditi cijelu fermentaciju u samom primaru. mi ostavimo sve na fermentaciju 20tak dana. ni ne otvaramo ga dok ne prođe taj period (osim u slučaju suhog hmeljenja).

u nekoj bližoj ili daljoj budućnosti možda i isprobamo sekundar pa odvažemo sve za i protiv sekundara pa odlučimo, ali do tada, sve u primaru
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: Rafterova knjiga piva
Apsolutni početnik!
Vidjeću, planirao sam da kuvam sada za vikend pa ću vidjeti da dan ranije ili isti dan kuvanja da pravo izflaširam ovaj Brown, da mogu koristiti fermentator... E sada, jel za njega da idem isto 7,5g/L piva?
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
p.Ivo Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 495
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Visoko
RE: Rafterova knjiga piva
na kojoj ti je teperaturi sad ? ja koristim isto staklei fermentor od 54 l , na pocetku imas veliki prsen ali se nakon toga povuce a moje pivo izgleda ovako nako coold cresha.

mislim da ti je fermentacija zavrsena davno a da ti je pivo bilo na nizoj temp pa se izbistrilo Big Grinto je sve ok popit ces ti to u slast Big Grin

beer-chugger drinking-beer beer
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 6 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools