Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Pokušaj kloniranja Biscuit slada
stera Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 118
Joined: Apr 2013
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Pokušaj kloniranja Biscuit slada
I ja hocu da przim bisquit. Procitao sam da treba 120-130"C oko 30 min.
Problem je sto nemam pravi Bisquit slad da uporedim sta sam dobio.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Pokušaj kloniranja Biscuit slada
pa isprži to će ti biti jako blizu. inače, bisquit je jedini slad koji se ovom metodom baš blizu može dobiti.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Pokušaj kloniranja Biscuit slada
(26.03.2014, 06:35 )stera Wrote: I ja hocu da przim bisquit. Procitao sam da treba 120-130"C oko 30 min.
Problem je sto nemam pravi Bisquit slad da uporedim sta sam dobio.

obavezno odradi sam. ja sam po raletovom receptu radio. samo ću ti reći fantastičan miris Big Grin
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Pokušaj kloniranja Biscuit slada
i ja ću ovih dana čim uhvatim vremena malo zapeć, nek se nađe Smile
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Pokušaj kloniranja Biscuit slada
evo ga danas mi je baš fin dan za DIY pa sam osim svog prvog Ginger Alea odlučio probati i ovo. prvu turu biscuita sam pravi sa 250g weyermanovog pilsa. Za vrijeme pečenja slada se osjetio intenzivan miris kao da neko pravi kolače i peče kestenje istovremeno, i to kroz cijelu kuću. Svidilo mi se pa sam ubacio drugu turu. Na kraju sam od pola kila Weyerman Pilsner slada dobio 478g (nadam se) biscuita.


[Image: cQEoKl4.jpg]


[Image: 5mNStVK.jpg]


[Image: mHlfQR7.jpg]


[Image: I9CCK0o.jpg]


[Image: gjuBbkC.jpg]
Find Odgovori
stera Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 118
Joined: Apr 2013
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Pokušaj kloniranja Biscuit slada
This post was last modified: 28.03.2014, 04:44 by stera.
Moj biscuit je gotov.
Nisam merio koliko sam slada Becka Palanka stavio.
Stavio sam da pokrije dno pleha 1cm.
Przio sam u 2 pleha /suda. Pleh i vatrostalnoj posudi.
Jedan sud sam pekao 15minuta duze. Posle pocetnih 15 min dodao sam i drugi sud.
Przio sam prvi 50 min a drugi znaci 35minuta.
Temperatura oko 130"C, ali sam posle 20-tak minuta podigao na 150"C jer nije se osetio nikakav miris.
Kod klasicnih rerni bez termometra koji stoji u rerni tesko je znati i pogoditi.

>>>>i onda dok sam cekao da se ohladi zeznem i prespem ih u istu posudu , tako da nisam stigao da vidim kolika je razlika u tih 15 minuta.
Kad pomirisem BP slad mirise na zito, psenicu, dok ovaj przeni mirise na hleb ili keks.
Takav ima i ukus. Dok zvacem mrvi se kao pravi keks.
Po svim opisima deluje kao da je to> to.
Voleo bi da imam 'fabricki' bisquite da ih uporedim, i cim budem bio u prilici da ga nabavim, kupujem kilo radi poredjenja.
Find Odgovori
Shone Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 52
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Pokušaj kloniranja Biscuit slada
(28.03.2014, 04:32 )stera Wrote: Moj biscuit je gotov.
Nisam merio koliko sam slada Becka Palanka stavio.
Stavio sam da pokrije dno pleha 1cm.
Przio sam u 2 pleha /suda. Pleh i vatrostalnoj posudi.
Jedan sud sam pekao 15minuta duze. Posle pocetnih 15 min dodao sam i drugi sud.
Przio sam prvi 50 min a drugi znaci 35minuta.
Temperatura oko 130"C, ali sam posle 20-tak minuta podigao na 150"C jer nije se osetio nikakav miris.
Kod klasicnih rerni bez termometra koji stoji u rerni tesko je znati i pogoditi.

>>>>i onda dok sam cekao da se ohladi zeznem i prespem ih u istu posudu , tako da nisam stigao da vidim kolika je razlika u tih 15 minuta.
Kad pomirisem BP slad mirise na zito, psenicu, dok ovaj przeni mirise na hleb ili keks.
Takav ima i ukus. Dok zvacem mrvi se kao pravi keks.
Po svim opisima deluje kao da je to> to.
Voleo bi da imam 'fabricki' bisquite da ih uporedim, i cim budem bio u prilici da ga nabavim, kupujem kilo radi poredjenja.
Maltinex slad je dosta tamniji od Weyerman Pilsnera, zato ga nemoj stavljati mnogo, jer si ga sigurno prepekao.
Jedno pivo taman, dva piva mnogo, tri malo.
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Pokušaj kloniranja Biscuit slada
evo još malo o roastanju svoga slada.

kako napraviti: Gold Malt (est. 20 L), Copper Malt (est. 100 L), Brown Malt (est. 175 L), Chocolate Malt (est 200+ L depending on time and heat) te Crystal/Caramel Malt
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Pokušaj kloniranja Biscuit slada
Pošto je pale ale slad dosta skup, da li bi bio dobar omjer 4,750kg NG i 450gr biscuit? ako je približno pale ale sladu ovo je dosta jeftinije.
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Pokušaj kloniranja Biscuit slada
(17.12.2014, 08:06 )stane2006 Wrote: Pošto je pale ale slad dosta skup, da li bi bio dobar omjer 4,750kg NG i 450gr biscuit? ako je približno pale ale sladu ovo je dosta jeftinije.

Tako se to i radi dodajes biscuit slad pilsneru da dobijes ebc pale slada.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Pokušaj kloniranja Biscuit slada
E sad ja malo kombiniram kao nik praskaton Big Grin, da li bi slični rezultati bili i sa caramelom EBC 35?
Find Odgovori
lakosta88 Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 276
Joined: Oct 2016
Reputation: 0 Location: sarajevo
RE: Pokušaj kloniranja Biscuit slada
This post was last modified: 24.02.2017, 06:48 by lakosta88.
pokusao sam i ja sa biscuitom. radio sam ga samo zbog mjesanja sa pilsnerom i imitiranja pale ale malta. miris je bas kao keks. imao sam jos neki koji sam prije poprzio. zavrsio je s malo izgorjelim mirisom,kao kad zagori malo kafa nekako tako bi opisao miris. uradio sam i jedan mali test i uporedio boje sa ovim poznatim. stavio sam po 5gr samljevenog slada u case i zalio vrelom vodom.    
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 6 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools