Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Tražim mlin za slad...
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV

RE: Tražim mlin za slad...
Da vam pomognem oko mlina posto sam to vec sve prosao. Prvo nadjite negdje na otpadu aluminijske ploce debljine 7-10 mm, cijena po kg je 5 KM. Od toga mozete napraviti stranice za mlin i kucista za lezajeve . Inox cijev sa debelom stijenkom fi 45 mm je dobra za valjke, ako nemate koga da vam narovasi mogu pitati ovog sto je meni radio mlin, cini mi se da mi je rekao 30 KM po paru valjaka. Debljina osovine je dovoljna 15 mm i isto se moze naci na odpadu i za nju odgovaraju lezajevi SKF 6202 ili 35x15x7 mm, cijena je cini mi se 6 km za jedan lezaj. Toliko za sada, pitajte ako jos nesto ima.

P.S. Pitat cu jednog sto ima isjecanje vodom posto bi vam uradio stranice i kucista za lezajeve od aluminija, naravno ako vas bude vise trebalo bi biti jeftinije. Big Grin
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

Šta reći koju poruku poslati,
-inox valjci oko 60km
-materijal za kućište oko 20km
-ležaji 20-30km
-šarafi 5-10km
-obrada i renderiranje valjaka min 30km
-bušenje rupa na kućištu min 30-60km
-zavarivanje kućišta za stranice 5-10km
Sve ovo je bez materijala i izrade lijevka.
Po ovom nacrtu mislim da je najmanja moguća realna cijena oko 170km, bez lijevka.
Ja ću navjerovatnije pokušati sam sebi iskemijati i napraviti nešto poput zisovog mlina (iako mislim da ni ta varijanta neće biti jeftinija od 120km), a ako ni to nebude išlo zadnja opcija je kupovina korone.
Find Odgovori
zuzko Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

[attachment=446]
(09.04.2014, 09:10 )AleksandarV Wrote: Danny podesi mlin na jedinicu. Zatim podesi razmak između valjaka da kreditna kartica može jedva da prođe između valjaka. To je razmak od nekih 0,9 mm. Pa sameljimalo slada.
Pošto krajevi valjaka mlina nisu narovašeni, zrna obično tamo pobjegnu. Ja ću ovih dana da postavim graničnike koji bi to spriječili.
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

This post was last modified: 17.04.2014, 08:55 by AleksandarV.
Odlično izgleda.
E sada, da li ima iko iz Sarajeva da donira ili proda 50-tak grama slada da isprobamo kako melje?

Evo jednog lijepog klipa o modifikacijama mog mlina.

Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

Sinoć sam probao ovaj mlin opet, ali ovaj put sam pregledao malo detaljnije.
Ovaj mlin ima tri moda rada i kada je podešeno na bilo koji mod mlin ne melje
onako kako nama treba.
Medjutim, kada se podesi na neki "medju mod" onda zadovoljavajuće melje
s tim da je problem kako fiksirati da ostane na podešenom jer nemaju utori
da se prilikom meljenja sve ne pomjeri.
Druga primjedba je da su ovi valjci prilično malog prečnika, što automatski
lošije drobi zrna.

Ipak, rezultat mljevenja ne izgleda tako loše i mislim da bi se možda ovo i
moglo podesiti da bude sasvim zadovoljavajuće. Pokušaću nešto iskombinovati
s ovim.
WWW Find Odgovori
Bosanski špijun Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Pitanje je kolika je tvrdoća metala na valjcima. Ja sa mlinom za tijesto jedva uspijem 10 kila samljeti i onda opet rovašenje valjaka.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

pretpostavljam da pšenicu ili sirovi ječam ne bi mogao nikako samljeti ako je tako slab materijal da se mora često rovašiti. ipak je korona prvo pravo rješenje u nedostatku boljeg valjkastog mlina - prednost joj je što melje jako brzo, može se spojiti na bušilicu bez nekih posebnih modifikacija i praktično je neuništiva, guta sve što se u nju stavi, a ako se slad navlaži prema onom uputstvu prije mljevenja, onda daje fantastične rezultate...
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Ništa.
Odoh kupiti obične pšenice ili šta već imaju u prodavnici zdrave hrane.
Ovjde su valjci već fabrički narovašeni, za razliku od mlina za tijesto. Te je tu svakako išao tanji lim jer ne treba da budu narovašeni. Osim toga, vjerovatno je valjak prošao kakvu takvu termičku obradu i kaljenje da se odmah ne izliže.
Dakle, prvo se razmak između valjaka podesi na 0,9 mm, pomoću matice sa strane, na programu 1. I onda ne bi trebalo da pravi problem.
Kupujem danas malo pšenice da vidim kako radi. Slike kasnije na forumu.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

u pravu ste što se tiče mlina za tijesto. mi smo pokušali samljeti sirovu pšenicu na njega. uspjeli smo samljeti možda 2 kg, a raspao nam se 4 puta u toku mljevenja. corona nije loša, i ima prednost u vidu neuništivosti jer je pravljena od veoma tvrde legure. poznato je da su mlinovi na principu valjaka najbolji, ali može i corona proći.
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Našao sam običnog neslađenog ječma.
Večeras ide proba. Pošto imam 250 grama, obratiću pažnju na brzinu i lakoću mljevenja. Idealno bi bilo to isprobati sa pravim sladom. No.
Bar da vidim da li je podešavanje urodilo plodom.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

aco, javi rezultate. beer

ova tema se pretvori u baš konstruktivnu raspravu pa mi malo žao da stoji ovdje u ovom podforumu.

uglavnom, kolega @illuminated je kupio mlin koji je fantazija za home brewere i slao mi je slike. i on je prezadovoljan, pa kad već raspravljamo o mlinovima da stavim i taj da vidite. meni se bas svidjelo sto ima navoj za običnu PET flašu od cole ili fante koja se navrne na njega kao koš. valjci imaju veliki fi, ali su kratki, što je za home brewing potrebe taman. mlin je kompaktan, mal, pogoni se na bušilicu ili ručno kurblom. ukratko - najbolji home brewing mlin koji sam vidio. i btw testiran je na weihenstephaner institutu.

mattmill kompakt - http://www.mattmill.de/html/kompakt.html

[Image: oNpM08B.jpg]

[Image: db_DSC049871.jpg]

[Image: db_DSC049901.jpg]

[Image: db_DSC049941.jpg]

[Image: db_DSC050041.jpg]

cijena sitnica - 180 EUR Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

This post was last modified: 18.04.2014, 02:13 by AleksandarV.
Halo Bing Smile.

Stvarno je prelijep.

Gledajući gornju sliku, od mlinova koji su u fazi izrade sa velikim valjcima, mogli bi se oni skratiti. Pa od jednog valjka da izrade dva do tri mlina.
Rekao bi da je sam valjak dug 5 cm. Znači 10 cm po mlinu. A to bi svakako smanjilo cijenu samog mlina.
Jer ne treba usipni koš a i same dimenzije su dovoljno male i funkcionalne, da režu troškove bar za četvrtinu.
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 7 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools