Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Weihenstephaner Vitus
mange_tout! Offline
Admin

Weihenstephaner Vitus
Napokon dođoh do ovog dragulja Smile Ovo pivo jednostavno mora imati svoju temu na forumu. Dosta raje sa foruma je probalo ovo pivo, i nadam se da će se ovdje nadovezati sa svojim dojmovima.

Izgled: Pivo sipanu u weizen čašu iz boce zapremine 0,5 l. Maglovita žuto-narandžasta boja, sa formiranom bijelom pjenom debljine tri prsta. Nakon par minuta pjena se svela na bjeličastu prevlaku debljine oko 2-3 mm koja se održala do dna čaše. Na zidovima čaše nije ostalo ništa lacinga.

Aroma: Pri otvaranju boce val mirisa banane, i to baš intezivno. Nakon sipanja u čašu izbijale su voćne arome banane, kruške, jabuke i klinčića. Isto tako osjeti se yeasty, bready i nešto malo slatkoće u mirisu. Miris ovog piva stvarno oduševljava.

Okus: Kako u aromi, tako i u okusu dominiraju navedene voćne note, uz dobro naglašen spicy okus klinčića. Ipak u aftertasteu najviše ostaje banana i to veoma dugo. Gorčina se uopšte ne osjeti.

Tijelo: Vitus ima dobro tijelo i može se osjetiti punoća ukusa kada odpijete gutljaj. Visoka karbonizacija, kako i priliči ovakvim pivima. Dobro balansirano pivo i veoma pitko, iako sadrži 7,7% ABV.

Šta reći na kraju za ovo pivo, osim da je fenomenalno. Vitus je ostavio jak dojam na mene, i preporučujem ga svima. Mogao bih ga piti svakodnevno i zaslužuje najveće ocjene. Jedino, sam očekivao bogat lacing, koji je na kraju u potpunosti izostao. Da li je to do mene, do načina sipanja, do same čaše, stvarno ne znam. Sve u svemu da ponovim pivo je izvanredno i radu ću ga opet popiti.

In VITUS veritas!

[Image: nqLGoDf.jpg]
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: Weihenstephaner Vitus
evo i ja otvorio drugu flašu. prvu flašu smo ja i @vladek na klupici u parku popili usred baščaršije Big Grin i zahtjevao sam da uzmem čašu iz gepeka, gdje ću ovo iz flaše piti Big Grin Big Grin ali opet, drugo je ovo kad u miru probaš, pa zato sad tek i pišem o njemu. pivo je stvarno odlično. ovoliki ABV, a pitko je k'o boza, ne osjeti se alkohol apsolutno ni u tragovima. okus je tako pun, klinčić je jači od banane. jako phenolic. vrhunsko pivo bez daljnjeg. ko god ima priliku neka proba. Zivjeli

[Image: vwjpDGi.jpg]
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools