zuzko
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 177
Joined: Mar 2014
Reputation:
3
Location: sarajevo
|
RE: Sos- problemi pri kuhanju
(28.05.2014, 02:22 )Goggy Wrote: (28.05.2014, 02:17 )zuzko Wrote: (28.05.2014, 01:16 )Goggy Wrote: Evo na slici - gdje je krug, tu se palio plamen kad odvrnem do kraja i odmah sam gasio, odnosno smanjivao.
Otvor za zrak uvijek zatvorim do kraja kada palim, i polako otvaram dok plamen ne poplavi i tek onda stavljam bačvu.
Ovdje gdje je strelica (velika) tu je rupica koja se isto pali. Ovo ne znam da li je ok??
I generalno misilm da je mala visina od gorionika do bačve (mala strelica)??
Vratiću na stari držač (pojačan da se ne iskrivi), kupit novi ventil ovaj za pojačavanje, i regulator pritiska.
Mislim da bi trebalo onda biti ok
Goggy,ja sam frišak SIPP(samostalni individualni proizvođač piva)ali ove plinske gorionike koristim godinama za kuhanja vani(grah-pretis,ajvar,bestilj i sl.).Imao sam manje gorionoke i standardne regulatore pritiska (15 mBara).Za prvo kuhanje piva 27.4.14. sam se počastio ovakvim istim gorionikom kao kod tebe.Mislim da je i ventil gorionika potpuno isti.Ali sam ovde u blizini vido regulator pritiska(turski) koji je nešto veći od standardnog i ima na sebi regulaciju od 1 do 10.To bi značilo od 0 do 2 bara.Pokazao se izvrstan.Svima ga preporučujem.Ja sam uspio u eksperimentalnom periodu da ventil gorionika ostavim na istoj jačini a regulatorom pritiska dobijem potpuno plavi plamen od 1 cm do brenera od kojih 6-7 cm.Ako hoćeš ja mogu sada otići i pogledati ima li ih još da ti kupim jedan.Ako si iz Sa nije nikakav problem za dostavu...u stvari ako i nisi dogovorićemo se.Mislim da ja cijena oko 10 KM. OK, ja sam isto iz Sa. Gdje se može kupiti? Moram ti prvo reći ,jer sam propustio maloprije, da mislim da ćeš sve riješiti ovim regulatorom jer se meni dešavalo da dođe do manjih eksplozija kod paljenja a i da se pojavi polamen uz čudan zvuk na otvoru za regulaciju zraka.Zaključio sam da do eksplozija dolazi ako plin puštam preko ventila sasvi polako ,on onda nema snage da brzo prođe do unutrašnjosti gorionika i da još izbije na one sve njegove rupe,zato se upali ranije i izbija odmah na početku dakle otvoru za reg. zraka.Čim pustim plin jače sve bude u redu.Naravno da moraš na prvim rupama gorionika držati već upaljeni plamen i to bolje neki duži upaljač za šporete nego šibicu.Ono što si pokazao velikom strelicom je ,meni se čini ,orginalna rupa za pričvršćivanj gorionoika na konstrukciju i iz nje nikako ne bi smio ići plamen.Ako hoćeš donesi da ja pogledam kada pođeš po regulator koji sam ja kupio preko puta "Dva ribara",mislim da se prodavnica zove "Mars".Šaljem ti kontakt PP.
|
|
|
antares
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 165
Joined: Jul 2013
Reputation:
0
Location: Trbovlje
|
RE: Sos- problemi pri kuhanju
Moj savjet je, da prvo testiraš ventil. To uradiš tako, da ga upališ i okretnjem ventila podešavaš jačinu plamena. Ako se otvaranjem ventila plamen znatno ne pojača, to znači da mu je dužina oko 5-6cm, onda ga baci i kupi novog. To ti je manji trošak od kupnje regulatora. A za ovaj tvoj gorionik, klasični regulator je sasvim dovoljan i ne kvari se on tek tako. Ja sam imo taj problem i nisam ni zna da treba biti plamen tako dugačak, jer meni nije išao preko 2,5cm nikako. Sada sa novim ventilom radi gorionik bezprijekorno. Ili ako ti može neko pozajmiti, da probaš.
|
|
|