RE: Starter za tekuci kvasac WLP004 IRISH ALE YEAST
Ovakav je postupak za starter sa mini mash-om.
1. Dan prije nego što ćeš raditi starter (nekih 12-24 sata prije) napipaj u ovoj velikoj vreći kvasca, malu vrećicu i udari dobro da je razbiješ. Osjetit ćeš pod prstima tu malu vrećicu unutra i vidjet ćeš kad bude razbijena. Tu će doći do miješanja nutrijenata koji su bili u maloj vrećici sa kvascem koji je svuda okolo. Ostavi tako preko noći na sobnoj temperaturi. Cijela vrećica kvasca bi do ujutro trebala nabubriti i napuhati se. Ako se ne napuše, nije strašno. Zaboravih napomenuti da to moraš uraditi nakon što kvasac postepeno dovedeš na sobnu temperaturu. Znači izvadi ga na par sati ranije iz frižidera. Evo i video:
2. Idući dan, samelji 200 grama pilsnerskog slada i ubaci ga u običnom loncu (manjem loncu da nema previše praznog prostora, znači najbolji bi bio lonac od 1,5l sa poklopcem) u 1,2 l vode zagrijane na 72°C. Temperatura nakon što pomiješaš slad bi trebala biti u rangu temperature ukomljavanja - znači cca. 65°C ali sve u okviru 64-69°C je ok). Dobro promješaj i lonac stavi u rernu a u rerni samo upali svjetlo (znači da u rerni ne pređe 50°C). Stavljaš lonac u rernu samo da bi bolje držao tu temperaturu koja je već u njemu.
3. Nakon sat vremena uzmi drugi lonac, na njega nabaci cijediljku, a možeš preko cjediljke i gazu nabaciti da sve bude bistrije. Gazu možeš poduplati. Cilj je da odvojiš sladovinu od slada i da to bude što bistrije, međutim ne brini i ako bude komadića ljuske u tome.
4. Nakon cijeđenja prokuhaj sladovinu 5 minuta ne više i stavi poklopljen lonac u hladnu vodu par minuta samo da se ohladi na nekih 85-90°C.
5. Kupi jednu Janu od 1,5 l na taj dan i kad lonac staviš da se hladi otvori janu i prolij je
a na bocu nabaci steriliziran lijevak i nalij vruću sladovinu (pazi da je bar malo ohlađena jer će ti doći do deformacija na boci ako je baš prevruća. Kupuješ Janu zato što znam sigurno da oni steriliziraju sve prije točenja i da im je sama voda sterilna, znači to je jedini razlog. Ne otvaraš je do pred sami trenutak točenja sladovine u nju. Znači naliješ taj 1l sladovine i začepiš bocu originalnim čepom.
6. Staviš bocu pod hladnu vodu i hladiš sladovinu na 22-24°C.
7. Nakon što se ohladila sladovina, dobro pritegneš čep i mućkaš snažno desetak minuta da se dobro aerira. povremeno otvori nakratko čep (samo ga popusti da uđe zraka).
8. Otvaraš smack pack sa kvascem (ima na vrhu one vrećice mali zarezani dio koji povučeš) i oprezno naliješ kvasac u bocu sa sladovinom.
9. Steriliziraš poveći, poduplani komad alu folije i umjesto čepa samo nabiješ odozgo da folija pada par centimetara okolo boce. Ostaviš tako najmanje 24 sata. Druga opcija je da instaliraš airlock u čep od boce. Možeš, ali i ne moraš. Po airlocku ćeš vidjeti sigurno da li je počelo fermentirati. Dodaješ u pivo nakon najmanje 24 sata, mada starter možeš dodati i nakon nekoliko dana.
10. Ako nešto ne bude jasno samo pitaj.