Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

limenka vs flasa
yankee fan Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

limenka vs flasa
dakle, pitanje je kao sto naslov kaze pivo u limenci vs pivo u flasi (naravno braon)
Sisaj Zvezdo!!!

Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: limenka vs flasa
Charles Bamforth u jednoj od svojih knjiga, mislim da je 'Beer tap into the art and science of brewing' ima citavo poglavlje o ambalazi. Covjek je stvarno opisao sve od A do Z i meni je jedan od najdrazih autora o pivu. Imam tu knjigu u audio book formatu pa ako ko hoce da sibnem to na torrent nema problema, meni je bila jako zanimljiva jer pocinje od Mezopotamije i Egipta a zavrsava u modernom pivarstvu.

Elem, ne bi smjelo biti apsolutno nikakve razlike izmedju piva iz flase i limenke. Ogromni su napori ulozeni, kako naucno, tako i prakticno da se odrzi konzistencija piva u svim ambalažama.

Limenke su puno zgodnije zbog transporta - jedna limenka je teška samo 14 grama dok je prosječna flaša teška oko 150-200 grama, a osim toga limenke je moguce sloziti skoro bez gubitka prostora na paleti dok flase moraju imati određeni slobodni prostor ili pregradu da se ne bi sudarale i veliki je gubitak prostora između grlića flaša. Osim toga limenka se ne može razbiti i nekome izrezati arteriju, a limenkom ne možeš vala ni nekome lobanju razbiti. Limenka se puno brže hladi, a isto jako važno ne propušta svjetlost nikako. Zato proizvođači i trgovci i ugostitelji vole limenke Smile

Međutim, limenka nije na dobrom glasu samo iz jednog razloga - ljudi ne znaju piti pivo. I limenka i flaša su samo ambalaža koja služi za skladištenje i transport piva, a pivo se ne pije iz ambalaže, nego iz čaše. Kad obližeš onaj metal iz vana kad se pije iz limenke naravno da će ti se promijeniti okus piva, kako od metalnog okusa, tako i od raznog smeća koje je palo na nju u nekom skladištu. I što je još važnije kada se pije iz ambalaže pivo se ne može pomirisati niti kroz nos išta ulazi. Ako je pivo istočeno u čašu, ne bi smjelo biti nikakve razlike.

Rađeni su veliki blind testovi i traženo je da ljudi prepoznaju od dvije čaše - pivo koje je iz limenke i pivo koje je iz flaše i nisu našli statistički značajnu pravilnost koja bi ukazala da postoji neka razlika.

Jedino što je diskutabilno s limenkama je 'Bisphenol A', supstanca kojom se premazuje aluminij iznutra da bi se dobio zaštitni sloj. Ta supstanca je nekad bila korištena kao fungicid, a danas ga koriste za premaze u raznim posudama za hranu i piće. Navodno, potpuno bezopasan. Navodno...

Još uvijek je flaša tradicionalno najljepša ambalaža i za ozbiljne pivare je stvar prestiža ne pakovati u limenke nego isključivo u flaše, ali to ima više veze sa marketingom nego sa stvarnim efektom na proizvod.

Ipak ja glasam za flašu. shank
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Ako cemo logikom da su svijetlost i oksigen najveci neprijatelji piva, onda limenka vodi...
Flasa je naravno estetski bolja stvar (meni barem).

Vidim sad trend kod Amera i Britanaca da pakuju u neke enviromental superfrendly limenke, sto je marketinski sigurno dobar fol da doprinese sveopstem prihvaranju limenke, sto je za proizvodjace i distributere sigurno bolje (kao sto je kolega gore vec naveo)...
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Bisphenol A definitivno nije zdrav. Prednost dajem flašama.

Sent from my Z10 using Tapatalk
Find Odgovori
yankee fan Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

This post was last modified: 25.06.2014, 05:46 by yankee fan.
ljudi hvala vam na vasim odgovorima. Pitanje je iz prakticnih razloga, naime danas recimo odem u totalnu nabavku, jedan Helles, jedan Pilsner, dva IPA i jedan Trippel, i treba to sve sloziti u frizider! Takodje kao sto ste napisali, limenka se mnogo brze hladi, ali bas mnogo brze! Estetski gledano, i ja dajem glas flasi, ali iz prakticnih razloga sam primoran da uzmem limenku, jer cesto se organizuje rostilj. Malo sam trazio na interentu odgovor na ovo pitanje kao i vase misljenje, jer u poslednje vrijeme mnogo pivara ovde u USA se odlucuje da pakuje u obe ambalaze. Poz jos jednom!
Sisaj Zvezdo!!!

Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Nađi polovan frižider za pivo.

Find Odgovori
yankee fan Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

(25.06.2014, 05:29 )AleksandarV Wrote: Nađi polovan frižider za pivo.

aaaaa matori, odlicna ideja!!! Zivjeli
Sisaj Zvezdo!!!

Find Odgovori
Bubi Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Pozdrav forumašima.
Moj izbor je flaša ali većinom izbjegnem "metalni" ukus time što pazim da pivo ne prsne pri otvaranju i ne izlije se po gornjem dijelu limenke.Također odmah izlijem pola limenke u čašu a drugu polovinu kada se pjena slegne.
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools