zlimfur
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation:
7
Location: Srebrenik, BiH
|
ukomljavanje po germanima
pozdrav svima,
pomalo sam zbunjen glede ukomljavanja, jer se u svim "nasim" receptima pominje to ukomljavanje od ca. 60 minuta na temperaturi od oko 65°C..
LM, na svim forumima sa njemackog govornog podrucja, ukomljavanje rade na nekoliko "stepenica":
"..mljeveni slad pomijesati sa 15 litara vode temperature 40°C, poslije toga kominu zagrijati na 50°C i temperaturu drzati od 15 do 20 minuta. Poslije toga zagrijati do 63°C i tako drzati 30ak minuta. potom grijati do 72°C i poslije 30ak minuta je ukomljavanje zavrseno. Zagrijati na 78°C i poceti sa cijedjenjem.."
kontam da je puno komplikovanije. pitanje je samo da li ovo ima nekih prednosti u odnosu na ovo "nase" standardno ukomljavanje?
|
|
|
mange_tout!
Admin
Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation:
15
Location: Mostar
|
RE: ukomljavanje po germanima
(27.06.2014, 01:06 )zlimfur Wrote: pozdrav svima,
pomalo sam zbunjen glede ukomljavanja, jer se u svim "nasim" receptima pominje to ukomljavanje od ca. 60 minuta na temperaturi od oko 65°C..
LM, na svim forumima sa njemackog govornog podrucja, ukomljavanje rade na nekoliko "stepenica":
"..mljeveni slad pomijesati sa 15 litara vode temperature 40°C, poslije toga kominu zagrijati na 50°C i temperaturu drzati od 15 do 20 minuta. Poslije toga zagrijati do 63°C i tako drzati 30ak minuta. potom grijati do 72°C i poslije 30ak minuta je ukomljavanje zavrseno. Zagrijati na 78°C i poceti sa cijedjenjem.."
kontam da je puno komplikovanije. pitanje je samo da li ovo ima nekih prednosti u odnosu na ovo "nase" standardno ukomljavanje?
ovo što si naveo su sve pauze, odnosno tzv. rest-ovi. a to su redom:
40-45°C acid rest, 50-55°C protein rest, 63°C saharifikacijia, odnosno ovo naše standardno ukomljavanje, 72°C mash out i oko 75-78°C ispiranje. ovakav redosljed ukomljavanja je tipičan za pšenična, a koja su veoma zastupljena u njemačkoj proizvodnji, piva. ovakvo slično ukomljavanje smo mi radili neki dan kada smo kuhali hefe weizen.
|
|
|
dzionik
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 29
Joined: Dec 2013
Reputation:
0
Location: Beograd
|
RE: ukomljavanje po germanima
Ja uvek radim step mash, pa nije to toliko komplikovano...po Papazianovim receptima. Uvek imam neke 'egzotične' domaće sladove pa računam da je sigurnije. Uglavnom od 52 stepena pa na dalje.
|
|
|