Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


ukomljavanje po germanima
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
ukomljavanje po germanima
pozdrav svima,

pomalo sam zbunjen glede ukomljavanja, jer se u svim "nasim" receptima pominje to ukomljavanje od ca. 60 minuta na temperaturi od oko 65°C..

LM, na svim forumima sa njemackog govornog podrucja, ukomljavanje rade na nekoliko "stepenica":

"..mljeveni slad pomijesati sa 15 litara vode temperature 40°C, poslije toga kominu zagrijati na 50°C i temperaturu drzati od 15 do 20 minuta. Poslije toga zagrijati do 63°C i tako drzati 30ak minuta. potom grijati do 72°C i poslije 30ak minuta je ukomljavanje zavrseno. Zagrijati na 78°C i poceti sa cijedjenjem.."

kontam da je puno komplikovanije. pitanje je samo da li ovo ima nekih prednosti u odnosu na ovo "nase" standardno ukomljavanje?
WWW Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: ukomljavanje po germanima
mislim da smo više puta pisali o tome pa jos malo pretrazi forum. njemci tradicionalno stoljecima rade dekokciju ili step mash. pilsner piva i njemački lageri većinom se tako rade. sa kvalitetnim visoko modificiranim sladovima koji imaju visoku diastatsku snagu, većina posla je već odrađena u samoj sladari, tako da je dovoljna jedna infuzija na temperaturi saharifikacije i mash out, osim u nekim slučajevima kad se želi acid restom spustiti pH komine, ili proteinskom pauzom uticati na strukturu proteina u pivu. ako ćeš raditi ale piva (osim mozda pšeničnih) dovoljan ti je single infusion, a s obzirom da još nisi ni prvo pivo skuhao ako se ne varam, pusti se toga sad... za sad gledaj da radiš najjednostavnijim metodama. Zivjeli
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: ukomljavanje po germanima
(27.06.2014, 01:06 )zlimfur Wrote: pozdrav svima,

pomalo sam zbunjen glede ukomljavanja, jer se u svim "nasim" receptima pominje to ukomljavanje od ca. 60 minuta na temperaturi od oko 65°C..

LM, na svim forumima sa njemackog govornog podrucja, ukomljavanje rade na nekoliko "stepenica":

"..mljeveni slad pomijesati sa 15 litara vode temperature 40°C, poslije toga kominu zagrijati na 50°C i temperaturu drzati od 15 do 20 minuta. Poslije toga zagrijati do 63°C i tako drzati 30ak minuta. potom grijati do 72°C i poslije 30ak minuta je ukomljavanje zavrseno. Zagrijati na 78°C i poceti sa cijedjenjem.."

kontam da je puno komplikovanije. pitanje je samo da li ovo ima nekih prednosti u odnosu na ovo "nase" standardno ukomljavanje?

ovo što si naveo su sve pauze, odnosno tzv. rest-ovi. a to su redom:

40-45°C acid rest, 50-55°C protein rest, 63°C saharifikacijia, odnosno ovo naše standardno ukomljavanje, 72°C mash out i oko 75-78°C ispiranje. ovakav redosljed ukomljavanja je tipičan za pšenična, a koja su veoma zastupljena u njemačkoj proizvodnji, piva. ovakvo slično ukomljavanje smo mi radili neki dan kada smo kuhali hefe weizen.
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: ukomljavanje po germanima
zahvaljujem.. Big Grin Zivjeli
WWW Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
ukomljavanje po germanima
Samo ga jednom ukomi na temperaturi koja ti treba za light, medium ili full body. Ovisno o stilu koji radiš. I isperi po preporukama iz programa za pivarstvo. Što Mušica kaže. Moderni bazni sladovi imaju dovoljno enzima da razgrade sav šećer.


Sent from my iPad using Tapatalk
Find Odgovori
dzionik Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 29
Joined: Dec 2013
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: ukomljavanje po germanima
Ja uvek radim step mash, pa nije to toliko komplikovano...po Papazianovim receptima. Uvek imam neke 'egzotične' domaće sladove pa računam da je sigurnije. Uglavnom od 52 stepena pa na dalje.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools