Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


kiselkasta nota u pivu
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Bec
kiselkasta nota u pivu
This post was last modified: 19.05.2014, 10:58 by ale ale.
U vise svojih piva sam osjetio blagu notu u pozadini (neki je ne mogu otkriti, ali ja jesam), tesko je opisati taj ukus, ali recimo da je blago kiselkast. Nije sigurno infekcija, ali se provlaci taj ukus.
E sad, sva ta piva imaju zajednicko - pilsner i karamel slad, star san i mlijecnu kiselinu.

Malo sam gledao po forumima i kolicine svega gore navedenog koje ja koristim ne bi trebale uticati na ukus.

- Recimo na mash sa 20L vode koristim oko 2 ml (max) mlijecne kiseline (da bi dobio zadovoljavajuce ph vrijednosti masha) (i ta voda kad je pomijesam sa destilovanom ima nivo bikarbonata ispod 150 ppm - navodno iznad ovog nivoa moze uticati na ukus (?)).
- Star San koji bude u pivskim flasama je po meni zanemariv - znaci nabijem flasu na vinator 3-4 puta, pustim nazad u vinator da izadje sto vise starsana i onda je ostavim na drvce nekih 5 minuta prije punjena...
Kod pravljenja rastvora idem sa 7,92 ml na 5 l vode (koristim 10ml spricu za mjerenje)...

Ne kontam (?)
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,038
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Banja Luka/Doboj
RE: kiselkasta nota u pivu
Ne znam, ja sam imao cudne okuse kad sam koristio cesmovacu. Aj ti znaj kakvih tu hemikalija ima i kojoj kolicini. Ja bih prvo to provjerio.
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
Re: kiselkasta nota u pivu
kod nekih piva zapravo je ta nota uobicajena dok je pivo mlado. najbolje ces to uociti kad stavis pivo 3-4 dana na stabilizaciju oko 0-4c pa bi ta nota trebala nestati i na visim temperaturama. mozda pricam napamet,ali ta kiselkasta nota,doduse ne izrazena,ali u pozadini mozda dodje i od kvasca koji je pri vrhu u pivu,a manje na dnu.
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Bec
RE: kiselkasta nota u pivu
This post was last modified: 19.05.2014, 01:48 by ale ale.
Imam tacan profil cesmovace i voda je sigurno kvalitetna (+ ja je doradjujem i mijesam sa destilovanom)...

Nota ostaje i nakon visemjesecnog lagerovanja - nije to taaako strasno, ali naravno da covjek tezi perfekciji kod piva...
Radim i cold crash, prije nego lagerujem...

To sa kvascem - do sada sam radio sa US05 i s04 koji su navodno vrlo neutralni...
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
Re: kiselkasta nota u pivu
us-05 je neutralan, s04 puno manje od toga
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 165
Joined: Jul 2013
Reputation: 0 Location: Trbovlje
RE: kiselkasta nota u pivu
Ja sam takvu kiselkastu notu primjetio kod tri različita recepta. Poslje analize recepata, ispostavilo se, da je u sva tri 150g chocolate slada, koji je valjda pokvaren. Sada neko vrjeme neču ubacivati tog slada pa ču vidjeti, dali je to to.
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Bec
RE: kiselkasta nota u pivu
Ja cu sljedecu turu kuhati sa novim sladovima, da provjerim da li je do slada...
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: kiselkasta nota u pivu
This post was last modified: 20.05.2014, 01:15 by Sile.
mislim da bi u tom slučaju ta količina slada trebala dominirati da bi ostavilo konkretne posljedice u pivu iako ako vi to tvrdite onda je valjda tako u vašem slučaju. treba kod takvih stvari napraviti analizu svakog procesa i podprocesa. zna se dogoditi da je to jednostavno od opranog kvasca, ali ako je suhi iz vrećice onda ne bi smjelo biti problema. ako nije pravilno opran može biti velikih problema sa okusima piva. uvijek u tom slučaju prvo sumnjam na kvasac. nadalje, druga moja sumnja bila bi voda (koliko je vremenski odstajala da klor ispari i u kojim uvjetima itd..) treća stvar na koju bi pazio su crijeva koja sa korištenjem postaju sve gora po pivo i trebalo bi ih često mjenjati. četvrta stvar na koju bi sumnjao je slad. ako je slad duže stajao na otvorenom i u doticaju sa zrakom, probajte malo gricnuti slad. ako je hrskav onda je dobar, a ako nije nego onda je najvjerojatnije nekvalitetan za proizvodnju. to se lako prepozna.

postoji još nešto - vlastita samokritičnost. neki pivari su prekritični prema svom proizvodu pa zato pivu uvijek traže neke mane unatoč tome što je sve ok. recimo, meni je i karlovačko pivo prekiselo i u usporedbi sa mojim pivom, a mislio sam da je do mog piva dok je zapravo pivo bilo najnormalnije.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: kiselkasta nota u pivu
tamni sladovi (posebno black) mogu u pivu ostaviti okus koji najviše nalikuje ljutine, a manje gorčini. to se nama desilo sa porterom, mada je ta ljutina nestala nakon dužeg odležavanja.
Find Odgovori
haker Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 30
Joined: Dec 2012
Reputation: 0 Location: Sweden Malmö
RE: kiselkasta nota u pivu
I kod mene se pojavljuje u zadnjdva tri kuhanja, kiselkasto pivo, al ipak pitko, mada ga nikad nebi ponudio poznanicima, samo vrhunsko pivo po mom skromnom misljenju, poklanjam i castim. Ipak nista se nije bacilo popilo se al ipak nije to to. Moram pronaci zasto.Suho hmeljenje ili pretakanje ili ko zna sta. Mozda kvasc oprani ko ce ga znati.
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: kiselkasta nota u pivu
ako si koristio isti oprani kvasac za sva ta dva tri kuhanja što je kiselkasto, onda je vjerojatno do toga.
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: kiselkasta nota u pivu
Ne peri kvasac nego ga skidaj poslije 5-6 dana sa povrsine piva.Tako ja radim pa jednu kesicu kvasca iskoristim za dva kuhanja.Ujedno stedim a ne osjeti mi se razlika u pivu.Samo izracunaj na http://www.mrmalty.com/calc/calc.html koliko ti treba.Duze stajanje kvasca,veca vjerovatnoca da poprimi neku bolest ili ,mozda grijesim,poprimi miris i okus smeca koje ostane kada se sve istalozi.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 5 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools