Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pocetnik
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Pocetnik
Misli da je ovo uputstvo sa Majstora za pivo ili nekog drugog brew shop-a. Prekomplikovano je. A ne bi bilo na odmet da provučeš ovaj recept kroz neki od programa za pivarstvo. Jer sama oprema bez programa nije potpuna. Da,li imaš areometar za mjerenje gustine sladovine? Da li imaš prostoriju gdje ćeš po recetu na 4 stepena da držiš flaše. Generalno, kvasac možeš i samo posuti po vrhu ohlađene sladovine, prije nego što zatvoriš fermentator.

Sent from my iPad using Tapatalk
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

RE: Pocetnik
preporučujem ti neki lakši recept, npr. neki american pale ale. možda da kasnije, nakon što se malo ušteliš, pređeš na višestepensko ukomljavanje, te onda da kuhaš pšenična piva.

što se tiče ovog navedenog recepta sa njim nećeš dobiti pravi hefe weizen, jer kao što mogu skontati ovdje se radi o običnom ukomljavanju. ovakav način ukomljavanja je pogodan za sisteme kod kojih se vrši zagrijavanje komine, i ne radi se o infuziji. u ovome ukomljavanju ne vidim ni ferulic, ni protein rest, a koji su veoma bitni za pšenična piva.

i u vezi sa flaširanjem. moraš da imaš posebnu bačvu tzv. bottling bucket u koji ćeš nasuti taj rastvoreni šećer, a tek onda na njega pivo. pivo pretočiš u taj bucket oprezno, kako ne bi podigao talog. bottling bucket mora na sebi imati ćesmicu. flaširati možeš direktno sa te ćesmice ili najbolje da na nju montiraš bottling stick, preko kojeg točiš u boce.
Find Odgovori
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

jedno pitanje -naizgled jednostavno al za mene ne rješivoSmile
sutra kuham pivo, sve sam spremio -i dosao sam do kalbla od inoksa da spojim u piknik frizideru-
cesma postavljena , niplo unutra -ne curi i ok je,,,al kako da izvadim iz onog kabla koje ce cijediti onu gumu (kablo mrežica za spajanje česmi itd)-akose ta guma uopšte izvlači...Smile
i da jos i ovo imam bure od 40 l-6 kg slada,,mislim da nije veliko??i da li ce pivo povuci na plastiku dok bude fermentiralo??
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

otkineš obje strane i fino izvučeš gumu. Samo pazi da ti se inoksna mrežica ne rasplete. Može to bure samo ako je novo, ne brini se ništa.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

(21.09.2014, 08:54 )adisrebrenik Wrote: jedno pitanje -naizgled jednostavno al za mene ne rješivoSmile
sutra kuham pivo, sve sam spremio -i dosao sam do kalbla od inoksa da spojim u piknik frizideru-
cesma postavljena , niplo unutra -ne curi i ok je,,,al kako da izvadim iz onog kabla koje ce cijediti onu gumu (kablo mrežica za spajanje česmi itd)-akose ta guma uopšte izvlači...Smile
i da jos i ovo imam bure od 40 l-6 kg slada,,mislim da nije veliko??i da li ce pivo povuci na plastiku dok bude fermentiralo??
Da guma se obavezno izvlači i obavezo se u mrežicu uvlači bakrena spirala da ne dođe do začepljenja prilikom cijeđenja.
Find Odgovori
libor Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Ne brini za plastiku , skoro svi mi to radimo u plastici ...
Find Odgovori
LQZI Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

This post was last modified: 22.09.2014, 09:02 by LQZI.
Razmisljao sam malo preko vikenda i poprilocno i slazem se sa vama da je poprilicno komplikovano pocetak, ove temperature i sl...

Neko je pito kakav je to profesinalni set. Ma to je nesto sto oni prodaju bla bla, ugavnom sto lijepo ti upakuju svasta nesto fermenter, cepilicu, cepove... Sve sto ti je potrebno a mozes sam kupit u interexu, tusu..... Big Grin

Pogledat cu na forumu neki recept.
Gledo sam ovo iz BG jer iz BG mogu lako nabavit(ovih dana) sirovine, pa sad ne znam koji recept je preporucujete da u mostaru mogu kupiti sirovine. Da ne uzmem recept pa se peglam oko nabavke Big Grin
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Ako može slika kompleta koji si kupio?
Imaš na forumu minimum opreme koju moraš da imaš da bi počeo.
Kompleti su super stvar. Jer sve dobiješ i nema potrebe da kupuješ odovojeno. Jer to zna da bude skuplje od kompleta.
Daj sliku pa da vidimo šta imaš.
Find Odgovori
LQZI Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

na vikendici mi je, tako da nemam sliku Big Grin

a u kompletu ti dodje:
30l fermentaciona posuda
vrenjača + slavina
plastična lopatica za mešanje dužine 40 cm
ručni zatvarač za flaše + 100 krunskih zatvarača
četka 30cm za pivske boce
200 gr sredstva za dezinfekciju
31euro

Ima li gdje na netu, da pogledam, sirovine koje se mogu kupiti u Mostaru?
Ili neki odredjeni recept za koji sigurno u Mostaru se mogu kupiti sirovine?
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

This post was last modified: 22.09.2014, 10:56 by AleksandarV.
Sirovine imaš u rubrici foruma prodaja.
Ovjde ti fali još termometar traka za fermentator i hidrometar sa menzurom za početak.
A za flaširanje još jedno burence ili kanta sa česmom i bottling stick.

Evo jednog finog slide show-a da vidiš kako to ide sa skupom opremom. Ali, princip je isti kao i sa našom jeftinijom.

http://www.popularmechanics.com/home/how...er#slide-1
Find Odgovori
LQZI Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Imam to. Tj kupio sam. I gajbe tuzlanskog od pola litra.

Hvala
Find Odgovori
Emir Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Da ne otvaram novu temu postavit cu pitanje ovdje.Kupio sam cepilicu i dosta cepova od 26mm.Da li sam pogrijesio sa velicinom?
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools